Pouant aigua a tots nivells

La batalla del que s’ha anomenat ‘riu AVE’ es lliura en dos fronts, ara mateix; el de les culpes i el de l’enginyeria. Adif diu que la inundació del túnel es va produir per la gran quantitat d’aigua que va caure i perquè els col·lectors municipals, lluny d’evacuar, van alimentar la riuada que va acabar ofegant els sistemes de bombament, que pouaven una aigua que tornaven a tenir a sobre immediatament. El portaveu d’Adif, Iñaki Garay diu que en aquell punt hi hagués hagut un mur de formigó més fort que no hagués cedit, s’hagués inundat tot Girona.

Sortida de la Devesa.
Sortida de la Devesa.

La reacció del consistori ha estat irada. El regidor d’urbanisme, Carles Ribas, ha declarat a l’ACN que “Adif menteix més que inunda”. Ribas adverteix al gestor d’infrastructures que el que ha passat va més enllà d’una negligència i es pregunta per què el punt per on va entrar a l’aigua no estava degudament tapat i per què no es va tenir en compte que allà hi havia una confluència de rieres.

Col·legi d’enginyers

El col·legi d’Enginyers ha emès un comunicat oficial posant-se al costat de l’Ajuntament. Acusen Adif d’haver subestimat el risc d’inundació, que és alt, i que, en el seu moment, el col·legi ja ho va advertir. També diuen que diumenge va ploure considerablement però que no de manera excepcional i que la incidència en la inundació que pugui haver tingut la xarxa de col·lectors d’aigua municipals és menor. Els enginyers adverteixen que el gestor d’infrastructures va posar en marxa l’alta velocitat al seu pas per Girona tot i tenir les obres inacabades com el segellat del pou d’atac de la tuneladora a Mas Xirgu pel que va entrar l’aigua.

Devesa i Sarrià

Mentrestant, l’evacuació de l’aigua que encara hi ha a dins del túnel de l’AVE de Girona s’està fent per dos punts. Adif poua des de la sortida d’emergència que hi ha a la Devesa i la Unitat Militar d’Emergències (UME) ho fa en horitzontal des de la sortida d’emergència que hi ha a Sarrià.

L’operatiu de l’exèrcit s’ha complicat perquè per fer funcionar les bombes que treuen aigua i fang, les han de transportar a dins del túnel i necessiten gairebé un kilòmetre de mànegues. En síntesi, Adif poua verticalment i l’exèrcit en horitzontal. El comandant responsable del dispositiu militar, Carmelo Benito, diu que la seva capacitat d’evacuar es doblarà en breu quan puguin introduir una segona bomba a dins.

De moment, no hi ha previsió de finalització d’aquesta operació. Adif també acaba d’incorporar una nova màquina de gran potència que permet doblar la capacitat d’evacuació i segons el cap de bombers de Girona, Enric Cano, la companyia estudia portar-ne encara una altra de més potent des d’Anglaterra.

Us deixo algunes fotos de l’operatiu que hi ha muntat a la Devesa i a Sarrià.

Anuncis

One thought on “Pouant aigua a tots nivells

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s