Adif és víctima de la seva poca credibilitat

Ara el problema és la credibilitat. Adif ha informat que diumenge es podria restablir el servei d’AVE entre Girona i Figueres i ni la Generalitat ni l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, donen credibilitat a aquesta previsió. El cap dels bombers a Girona, Enric Cano, sí que dóna per fet que demà ja no hi haurà aigua al túnel però demana que abans de tornar a passar-hi trens es revisin bé les dovelles que donen forma al tub, que han hagut de suportar molta pressió degut al gran volum d’aigua. Aquesta tarda l’Ajuntament ha fet públic l’informe tècnic que contrarresta la versió donada per Adif -que deia que la culpa la va tenir el clavegueram- i revela, entre d’altres, que les obres ja es van inundar el 2009 pel mateix punt.

L’anunci

A hores d’ara (16:00) la única comunicació oficial d’Adif ha estat un tuit emès poc abans de les dues i moltes trucades mitjà per mitjà.tuit

Sigui com sigui, el gestor d’Infrastructures assegura que diumenge el trànsit –interromput des de fa 5 dies- es reprendrà amb totals garanties. Això vol dir que, en poc més d’un dia, s’hauran revisat els gairebé dos kilòmetres de via anegats, la catenària, els sistemes de senyalització i el túnel pròpiament dit i que tot haurà aguantat l’embat de l’aigua o s’haurà reparat.

La reacció

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha posat en dubte la previsió d’Adif i ha criticat l’escassa informació oficial que els ha donat els últims dies. També se n’ha queixat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha demanat a l’empresa que abans de tornar a deixar que passin trens pel túnel es garanteixi la seguretat de tothom.

Els tubs que expulsen aigua al riu, a la Devesa. Foto: Jordi Corominas
Els tubs que expulsen aigua al riu, a la Devesa. Foto: Jordi Corominas

Puigdemont ha dit que Adif ha de deixar de comportar-se “com si les obres ja estessin acabades” i els ha recordat que no ho estan perquè, a part del Parc Central –empantanegat des de fa molts anys- queda per solucionar el forat per on la tuneladora Gerunda va començar a perforar el subsòl a Mas Xirgu i que, segons l’informe de bombers, va ser la via d’entrada de l’aigua.

El consistori ha facilitat un informe municipal en el que es detalla que el 26-5-2009, les obres de l’AVE ja es van inundar pel mateix punt que ara.

Imatge, Ajuntament de Girona
Imatge, Ajuntament de Girona
També aporten un detall del forat per on va entrar l’aigua, un cop va cedir el mur de maons que el protegia.

forat

Teniu l’informe sencer al final d’aquest post.
Alerta!

En relació a això, el delegat del col·legi d’Enginyers de Girona, Robert Lluís, ha fet una afirmació en una entrevista a Ràdio Girona que convé apuntar. Ha dit que s’ha reivindicat amb molta més insistència el que faltava per fer al Parc Central que el forat de Mas Xirgu. Un forat que, segons el cap provincial de bombers, continua tal i com va quedar després de l’aiguat de diumenge i que podria tornar a contribuir a inundar novament el túnel si no es tapa i cauen les pluges que els meteoròlegs pronostiquen per diumenge.

L’alcalde de Girona ha dit que no descarten demandar Adif i acusa el gestor d’infrastructures ferroviàries d’haver mentit quan va dir que l’aigua havia entrat al túnel per una deficiència en els col·lectors d’aigua municipals. És una versió que, a part de Puigdemont, han rebatut els tècnics municipals i el col·legi d’Enginyers.

Cimera d’AVE a cop de cotxe

El sainet de l’AVE ha coincidit amb una cimera d’alcaldes de municipis amb Alta Velocitat. La majoria dels francesos no sabien el que havia passat a Girona i tots s’han hagut de desplaçar en cotxe. En la cimera, a part de reclamar un compromís ferm de l’estat francès perquè posi via d’alta velocitat entre Perpinyà i Montpeller, també s’ha demanat que el túnel del Pertús tingui uns preus més baixos. Puigdemont ho ha expressat a cop de titular: “s’ha eliminat una barrera tècnica i se n’ha creat una d’econòmica”.

Anuncis

One thought on “Adif és víctima de la seva poca credibilitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s