La Pletera, cosa de tots

Els habitants de Torroella de Montgrí i l’Estartit podran opinar sobre com volen que quedi la Pletera un cop s’hagi tret la runa de la urbanització fallida que s’hi va construir ara fa 30 anys. Els responsables del projecte diuen que la part ambiental està bastant definida però que hi ha molts aspectes que estan oberts a discussió.

Imatge: Ajuntament de Torroella de Montgrí
Imatge: Ajuntament de Torroella de Montgrí

La Pletera és un cadàver urbanístic a primera línia de mar construït a mitjans dels anys vuitanta sobre unes closes i aiguamolls a tocar a la desembocadura del Ter. Havia de tenir sis illes de cases (com s’aprecia a la foto), només se’n va edificar una però la quadrícula de formigó del que havia de ser ja estava feta i s’ha anat deteriorant amb els anys.

Ara, la Unió Europea pagarà el 75% dels 2’6 milions d’euros que costa treure la runa i restaurar l’espai mitjançant un projecte Life+NATURA (2013) demanat per l’Ajuntament i la Càtedra d’Ecosistemes Litorarals Mediterranis de la UdG. El 25% restant ho pagaran diferents administracions (Generalitat, Diputació, empresa pública Tragsa, Ajuntament i Càtedra).

Un detall de la zona afectada amb les Medes al fons. Foto: Raül Muxach

Els treballs consisteixen en retirar la runa i deixar l’espai –amb les llacunes- tal i com era, en un termini de quatre anys. El responsable de la Càtedra, Xavier Quintana, diu que quan la part principal del projecte estigui definida s’exposarà als ciutadans perquè tothom hi pugui “dir la seva, veure-ho o, com a mínim, entendre per què es fa d’una manera o d’una altra”. Segons Quintana, es tracta “d’aclarir les coses abans” de què les màquines comencin a fer la feina. Les aportacions dels veïns del municipi seran, sobretot, d’aquella part del projecte que toca a l’ús públic de l’espai i als accessos.

Converses prèvies

Això serà en una segona fase. En una primera i amb una proposta ja bastant consensuada, s’està demanant l’opinió de persones concretes o entitats que, entenen des de la Càtedra, poden fer aportacions valuoses. Quintana ha explicat que parlen amb veïns de la zona, amb ambientalistes, polítics, representants del sector turístic… i que a tothom no li demanen la mateixa cosa: “a un expert en turisme no li preguntem quina fondària han de tenir les basses o com ha de ser l’entrada d’aigua però sí que potser té més criteri per definir com han de ser les passeres”.

Quintana adverteix que encara no han parlat amb tothom però creu que abans d’acabar l’any o a principis de l’any vinent poden tenir un primer redactat i així poder disposar de prou mesos per “incorporar els canvis” que surtin d’aquest procés de participació més general. Segons Quintana, no serà com una tramitació administrativa amb fase d’al·legacions; la informació es presentarà d’una manera clara perquè tothom pugui opinar. La intenció dels impulsors del projecte és començar les obres l’estiu del 2015, com a molt tard.

Anuncis

One thought on “La Pletera, cosa de tots

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s