El Montgrí rendeix

Exemple de partenariat público-privat que la Generalitat vol per mantenir la llarga nòmina de parcs naturals. Des de fa una setmana, una empresa de l’Escala explota comercialment la fusta del Massís del Montgrí. És la primera vegada que l’Ajuntament deixa aquesta feina en mans de privats. Es tracta d’un espai de 500 hectàrees que Lignia Forestal gestionarà durant 8 anys a canvi d’uns 40.000 €. Una part del retorn serà en espècies perquè l’empresa haurà de subministrar el combustible que gasta la nova caldera de biomassa que escalfa el col·legi públic Guillem de Montgrí. A part de la fusta, el concistori també va treure a concessió les pastures i la caça. Per tot plegat ingressarà uns 14.000 euros anuals.

L'alcalde i la regidora mirant com la màquina carrega pins tallats. Foto: Aj de TdM
L’alcalde i la regidora mirant com la màquina carrega pins tallats. Foto: Aj de TdM

Lignia Forestal va obtenir la concessió el passat mes de novembre però no ha començat a treballar fins ara. Tot i que gestiona un espai de 500 hectàrees, no pot passar de les 150 hectàrees cada dos anys. De moment, ha començat a tallar a prop de la pista forestal que condueix a Cala Montgó, a prop de la Torre Ponsa.

Fa uns mesos, el consistori també va treure a concessió més de 400 hectàrees de pastures i una àrea de caça de més de 3.000 hectàrees.

L’objectiu de l’Ajuntament és tenir un bosc més net i més protegit dels incendis sense dependre exclusivament dels recursos públics, que són molt limitats. La regidora de Medi Ambient, Sílvia Comas, diu que “el que abans costava diners a l’Ajuntament, ara li genera un petit ingrés”.

La zona d’actuació, majoritàriament, és un espai que l’Icona va reforestar amb pi entre els anys 60 i 90 i que, segons el consistori, no s’ha acabat gestionant com tocava. La major part del Montgrí és públic; de l’Ajuntament (Muntanya Gran) o la Generalitat (Dunes).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s