El “remolí” de Monturiol

A l’Ajuntament de Figueres ningú s’atreveix a dir quan la Rambla recuperarà el seu aspecte habitual després que les pluges d’aquest cap de setmana ocasionessin un esvoranc de 10×4 mts a l’extrem est d’aquest espai. S’ha apuntalat l’espai perquè el forat no vagi a més i perquè els edificis que donen al vial sud no pateixin (els fonaments no estan afectats) i s’està redactant el projecte de reparació però, de moment, no hi ha data d’inici i final d’obres ni idea del cost que tindrà.

L'alcaldessa davant d'una pantalla on passaven imatges de l'esvoranc. Foto: R.M.
L’alcaldessa davant d’una pantalla on passaven imatges de l’esvoranc. Foto: R.M.

L’únic que s’ha dit en la roda de premsa de balanç feta per l’alcaldessa, Marta Felip, és que seran uns treballs cars i difícils perquè s’haurà de treballar des de dins del forat o el que és el mateix, des de dins de la riera que cobreix la Rambla. També s’ha assegurat que les casetes de Nadal que hi ha instal·lades es posaran a la part superior de la Rambla i que intentaran dotar el centre de la ciutat d’una mica de normalitat.

El monument. Foto: Figueres antic
El monument. Foto: Figueres antic

L’Ajuntament sí que s’atreveix a apuntar les possibles causes de l’enfonsament; els fonaments del monument a Monturiol que hi ha situat just al costat d’on el paviment va cedir. La teoria que ens van explicar és que la part que no es veu d’aquest monument és l’únic element de tota la Rambla que descansa directament sobre la llera de la riera, que la riuada que es va produir la nit de dissabte a diumenge va ser d’un volum mai vist (240 litres per metre quadrat) i l’aigua no tenia prou espai per passar. Això va crear un efecte “remolí” que va accelerar l’erosió de les parets de l’estructura que aguanta la rambla i aquestes van cedir.

La Rambla és l’element més vistós però també va quedar afectat el Parc Bosc, el cementiri (on l’aigua arribava fins a la segona filera de nínxols), el Teatre el Jardí, quatre escoles i moltíssims particulars. L’aigua va anegar aparcaments subterranis i va fer malbé molts cotxes (el de l’alcaldessa mateix) però encara no se sap a quanta gent va afectar. L’única dada que es va donar –que dóna una idea- és el nombre de trucades que va rebre la Guàrdia Urbana la nit de dissabte a diumenge: 1080.

Com que es preveu que pugui ser difícil entendre’s amb les asseguradores, des d’aquest matí el consistori ha posat a disposició dels habitants de Figueres un especialista en pòlisses.

De fet, el consistori està pendent de què l’Estat i la Generalitat acceptin la declaració de zona catastròfica que s’ha demanat (i que beneficiaria a particulars i institucions) i ha anunciat que utilitzarà totes les línies d’ajuts públics que s’habilitin per fer front als quantiosos i nombrosos desperfectes que ha ocasionat la llevantada. Al pla de reformes jo hi afegiria un de dinamització comercial per mirar de treure rendiment al turista de catàstrofes que, sens dubte, s’acostarà a contemplar aquells dos plàtans centenaris abatuts (s’intentarà conservar-los però serà difícil)

I, alerta, perquè després de l’aigua ve el vent i s’adverteix que alguns arbres podrien cedir perquè, literalment, tenen els peus de fang en aquests moments.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s