Veda a pèl

Una de les barques, a port. Imatge: Confraria de Pescadors de l'Escala
Una de les barques, a port. Imatge: Confraria de Pescadors de l’Escala

Per segon any consecutiu els pescadors de sardina i seitó de comarques de Girona faran veda sense cap tipus d’ajuda. El sector para cinc setmanes per garantir que les talles siguin més grans però des de les confraries ja adverteixen que serà molt difícil seguir si Europa o la Generalitat no els dóna un cop de mà.

Ara mateix les talles de sardina i seitó freguen els mínims i amb aquesta aturada des del 5 de desembre fins a l’11 de gener arribaran a una mida ‘comercial’.

Els mariners de la quarantena d’embarcacions que paren se’n van a l’atur –diuen que és una sortida transitòria però que això els obliga a ‘menjar-se’ el seu atur- i els armadors, els propietaris de les embarcacions, no reben cap compensació per segon any consecutiu.

Eusebi Esgleas, president de la Federació de Confraries de Catalunya diu que “les vedes són imprescindibles” però suposen un esforç molt gran i, si no hi ha ajudes, seran difícils de mantenir com ja està passant a l’arrossegament.

Segons Esgleas, aquesta absència d’ajuts xoca amb els propòsit que té Europa, que vol reduir l’esforç pesquer un 20% d’aquí a 2020. Si no es fes veda, diu Esgleas, aniríem en contra d’aquest objectiu perquè el volum de peix pescat augmentaria un 18%.

Llotja de Llançà

La situació de la llotja al port. Imatge: gencat
La situació de la llotja al port. Imatge: gencat

A Llançà, l’inici de la veda coincidirà amb el començament de les esperades obres de reforma de la llotja que es va fer malbé amb la llevantada de desembre del 2008. Des d’aleshores, han estat funcionant amb una de provisional situada a gairebé mig kilòmetre de les barques.

Es remodelaran parets i cobertes; es col·locaran nous paviments, revestiments i tancaments; hi haurà noves grades a la subhasta, una cabina veterinària, zones per manipular el peix, per rentar les caixes, una sala de refrigeració i magatzems. Els visitants podran seguir el procés de venda sense haver d’interferir en el seu funcionament. Al pis superior hi haurà les dependències de la confraria i una sala d’actes.

El patró major de la confraria, Antoni Negre, diu que seran les instal·lacions que toquen per un port en el que cada any es desembarquen 730 tones de peix, segons la Generalitat. Els treballs costen 191.000 € i està previst que s’acabin el mes d’abril.

Anuncis

One thought on “Veda a pèl

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s