S’especula amb els fertilitzants?

El sindicat JARC denuncia que els productors de fertilitzants estan especulant amb els preus. JARC diu que mentre el preu del petroli ha caigut gairebé un 50% l’últim semestre, els principals fertilitzants han tingut pujades per sobre dels dos dígits quan els cost de produir-los està lligat al preu del carburant. És un dels motius que explica el descens de renda agrària que hi ha hagut aquest 2014.

Imatge: gencat
Imatge: gencat

En un informe, JARC detalla que els últims sis mesos, el preu del barril Brent va baixar un 46’3%, el gasoil agrícola un 39’6% i el gas un 25’5% però que, tot i que algun fertilitzant ha baixat (Complex NPKI 15-15-15, -6’57%) el preu dels d’ús més comú com Urea (+13’7%), DAP (12’4%) o el nitrat amònic càlcic (10’6%) van augmentar en aquest temps.

El president de JARC, Francesc Boronat, diu que aquesta situació “clama al cel” i han demanat al Ministeri d’Agricultura que intervingui.

La pujada del preu dels fertilitzants només un dels factors que expliquen la caiguda de la renda agrària aquest 2014 en un 6’8%. També ha pujat el preu de les llavors, el de l’energia i els lubricants i han baixat els pinsos però no prou per compensar.

Diu el sindicat que per fer 1 euro de producció n’han hagut de gastar 0’49, la xifra més alta dels últims 25 anys. El 2014, la renda mitjana del conjunt de totes les persones ocupades a l’agricultura va ser de 12.542 euros, un 4’5% menys que el 2013, segons dades provisionals del Ministeri d’Agricultura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s