Els arcs i les flextes al neolític… més estètics que utils?

El que poden donar de sí uns arcs del neolític! A partir de l’estudi de tres arcs trobats al Parc de la Draga de Banyoles el 2012 i de l’anàlisi d’altres evidències del jaciment, un estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) conclou que la caça amb arc durant aquesta etapa de l’evolució podria haver servit per alguna cosa més que per obtenir aliment. La seva hipòtesi és que, de fet, la part menys important de fer, tenir arcs i caçar amb ells era la supervivència. En canvi, sí que tenia una dimensió social que, fins ara, no era tan evident.

imatge CSIC
imatge CSIC

Les conclusions les han publicat a la revista Journal of Archeological Science. Per explicar-ho planer, vindrien a dir que, de la mateixa manera que ara molts fan esport per mantenir-se en forma però, sobretot, per socialitzar-se (i, en alguns casos, només per socialitzar-se), els arcs i les fletxes de fa més de 7.000 anys servien per obtenir aliment però també per fer grup i per ordenar-se dins del grup.

L’investigador Toni Palomo diu que, en aquell moment, a la Draga ja hi havia una colònia humana que feia agricultura i que “obtenia la majoria de proteïna a partir d’animals domèstics”. És a dir, la caça era important però ja no era fonamental.

“L’ús dels arcs anava més enllà de la caça i podia ser un element de cohesió social i de prestigi” -explica- un prestigi que, segons la també investigadora Raquel Piqué, podia estar lligat al tipus i al tamany de l’animal caçat amb aquelles armes, encara que només es fessin servir d’una manera molt puntual.

Dels tres arcs trobats a la Draga el 2012 (datats entre 7.400 i 7.200 aC i que constitueixen els més antics de tot Europa), un era de petites dimensions, cosa que, en opinió de Palomo, fa pensar que la destresa amb els arcs es transmetia de pares a fills i que molts pares feien arcs per als més petits.

L’estudi també el firmen Xavier Terradas, Josep Tarrús, Ramon Buxó, Àngel Bosch, Júlia Chinchilla, Igor Bogdanovic, Oriol López i Maria Saña.

Si voleu veure altres coses que he publicat sobre el parc de la Draga cliqueu aquí i aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s