Girona i Salt, coberts per la MAT per partida doble

Endesa ha posat en servei una segona línia d’alta tensió entre Bescanó i Salt per reforçar el subministrament d’aquesta zona al cor del Gironès. És la línia que transporta l’energia de la MAT degudament baixada de potència (de 400 Kv a 132 Kv) per poder-la distribuir a les cases i que ha de permetre solucionar qualsevol problema de subministrament amb molt menys temps que ara.

Els cables de la MAT arriben a la subestació d'Endesa. Foto: R.M.
Els cables de la MAT arriben a la subestació d’Endesa. Foto: R.M.

El 2011 va entrar en servei la subestació de la MAT a Bescanó i, poc després, la d’Endesa, que està just al costat i que transforma els 400 kv de la MAT en 132 kv per poder-la fer arribar fins a una altra subestació que hi ha a Salt. Un cop allà, es baixa fins a 25 Kv per fer la distribució a les cases de la zona urbana de Girona.

Fins ara això es feia amb una sola línia però per cobrir-se davant qualsevol contratemps (com la nevada del 2010) Endesa ha doblat el servei. Es refereixen a això quan parlen de “tenir la xarxa mallada”.

Francesc López, responsable de la xarxa d’alta tensió d’Endesa a comarques de Girona, diu que la de Bescanó és la primera de les tres subestacions que acompanyen la MAT que funciona. Les altres dues han d’anar a Santa Llogaia -que ha d’entrar en servei aviat però que depèn del vist i plau de l’Ajuntament- i a Riudarenes, que està tramitant-se perquè aquell ramal de la MAT està aturat.

Aquesta segona línia que connecta Bescanó amb Salt elimina l’últim tram de la que venia d’Olot, ha costat 7’9 milions d’euros, té 5’5 quilòmetres aeris amb torres que s’han pintat perquè quedin camuflades amb la muntanya i els últims 4’5 quilòmetres, després de superar el curs del Ter, són soterrats fins a Salt.

Des de la subestació de Bescanó, a part d’aquestes dues línies que van a Salt, en surt una que va a Olot i està preparada per assumir més capacitat, si convingués. De moment, no és el cas.

La 'macro-regleta'
La ‘macro-regleta’

Durant una visita per les instal·lacions hem observat que a la nau on l’energia transformada en corrent de 132 Kv es distribueix per les diferents línies que surten de la subestació (una macro ‘regleta’ per dir-ho en plata) hi ha una línia que subministra directament l’empresa Antex d’Anglès. Responsables d’Endesa han confirmat que, al costat de la subestació, l’empresa hi té una estació transformadora a 25 Kv i que, des d’allà, s’envia l’energia fins a la seu amb una línia pròpia. Això, a part de proporcionar un subministrament directe, diuen des d’Endesa, els permet obtenir energia a un preu inferior. No val el mateix comprar l’energia en mitja i baixa tensió que en alta tensió. No és l’única empresa que ho fa; LCPaper 1881 i Torraspapel a Sant Joan les Fonts també compren 132 Kv.

Línies per a empreses de la Vall del Llémena.
Línies per a empreses de la Vall del Llémena.

Des de la subestació d’Endesa també hi ha 8 línies de 25 kv per donar servei a unes 8 empreses de la Vall del Llémena que ho han demanat. La conversió es fa aprofitant l’estació que Endesa té per aconseguir la corrent de mitja tensió que necessita per mantenir les pròpies infrastructures de Bescanó.

Anuncis

One thought on “Girona i Salt, coberts per la MAT per partida doble

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s