ITV a les granges

La Generalitat ha posat en marxa un pla per millorar l’aïllament de les granges de porcs de Catalunya. El primer pas és anar granja per granja i fer una mena d’ITV avaluant el que es coneix com ‘bioseguretat’; aspectes com si estan ben protegides de l’entrada d’altres animals de fora (potencialment transmissors de malalties) o si les zones brutes estan ben separades de les netes. L’objectiu és millorar la imatge i augmentar la producció.

Una granja. Foto: gencat
Una granja. Foto: gencat

Tradicionalment, gats, ocells, rates o ratolins s’han mogut amb total llibertat per les granges. Es tracta d’animals als que convé impedir el pas perquè poden propagar malalties entre granges i es mirarà especialment quines mesures tenen les explotacions per evitar la seva entrada.

Però també es comprovaran aspectes com si hi ha vestidors per les visites, quina separació hi ha entre les zones brutes de la granja i les netes, si tenen tanca perimetral per evitar l’entrada d’intrusos o si tenen el contenidor d’animals morts a fora de les instal·lacions per estalviar l’entrada del camió que els recull.

El gerent del Grup de Sanejament Porcí (GSP) de Girona, Eduard Martí diu que l’objectiu d’aquest pla és múltiple: “la idea és saber en quin punt estem i que el ramader sigui conscient de quin nivell té i quin té el seu veí per, a poc a poc i entre tots, anar pujant el nivell”.

Martí diu que no s’ha de veure el pla com una cosa que obligarà a fer noves despeses perquè “millorar la bioseguretat és una inversió que permet reduir l’ús de medicaments i el nombre de baixes” i, per tant, augmentar la producció. “Tothom hi surt guanyant”, diu, i adverteix que, en termes d’imatge també és bo per “un sector que és molt exportador”.

A comarques de Girona s’avaularan aproximadament 700 granges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s