A Girona falten escorxadors per xais i cabrits

A les comarques de Girona només hi ha 18 escorxadors per poder matar xais i cabrits i gairebé tots són privats segons l’últim recompte fet per la Generalitat. És un nombre totalment insuficient, segons el sector, que obliga a vendre a intermediaris o a haver de transportar els animals durant molts kms. Unió de Pagesos demana que es recuperin antics escorxadors o que se n’instal·lin de mòbils.

Imatge: Generalitat de Catalunya
Imatge: Generalitat de Catalunya

A l’Alt Empordà i a la Selva n’hi ha 4, al Ripollès 3 però a la Garrotxa i el Baix Empordà només n’hi ha 2 i al Gironès, el Pla de l’Estany i a la part gironina de la Cerdanya 1 de sol. Això obliga els productors, sobretot en determinades comarques, a haver de vendre a intermediaris o haver de transportar els animals, cosa que, en tots dos casos, redueix el marge de benefici. Transportar els animals també pot afegir estrés a les bèsties (en alguns trajectes més que en d’altres) i això té una repercussió directa en la qualitat de la carn, que minva, diuen.

Aquest sistema també va en contra de la venda de proximitat, un dels aspectes que Europa valorarà més a l’hora de concedir subvencions. Unió de Pagesos reclama a la Generalitat que, definitivament, passi de les paraules als fets i aposti per escorxadors de proximitat, ja sigui recuperant instal·lacions tancades o introduint una pràctica que es fa a França; els escorxadors mòbils.

Una altra opció és muntar escorxadors a les mateixes explotacions, que es podrien compartir amb els ramaders del voltant. La pilota és al teulat d’Agricultura i Salut, les conselleries que tenen competències en la matèria.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s