Una planta de compostatge per l’Alt Empordà

En tenen a la Garrotxa, a la Selva, al Baix Empordà i al Gironès però resulta que una comarca com l’Alt Empordà (68 municipis) no té planta de compostatge on centralitzar la recollida dels residus de poda, jardineria i, sobretot, les restes de menjar que, en la majoria de cases, es separen de la bossa de les escombraries.

La IAEDEN reclama un gran compostador per la comarca.
La IAEDEN reclama un gran compostador per la comarca.

La denúncia l’ha fet l’entitat ecologista IAEDEN, que anuncia per aquest 2015 una intensa campanya sobre com es gestionen els residus en aquesta comarca.

Amb els últims números coneguts l’Agència de Residus de Catalunya resulta que a l’Alt Empordà, el 64% dels residus van directament a l’abocador de Pedret i Marzà sense separar tot i que un últim estudi fet per l’ARC conclou que el 84% dels residus que generem a Catalunya podrien ser reciclats.

La IAEDEN, de moment, es conforma amb menys i calcula que amb una planta de compostatge que centralitzés la recollida de la fracció orgànica, es podria reduir gairebé un 40% el volum de residus que arriben a Pedret i Marzà.

La portaveu de l’entitat ecologista, Bàrbara Schmidt, diu que la petició l’adreçaran a l’Agència i al Consell Comarcal de l’Alt Empordà i espera que, en un any electoral com aquest “i amb el que els agrada als polítics inaugurar”, es corregeixi aquesta anomalia.

Altres experiències

Segons la IAEDEN, a l’Alt Empordà hi ha alguns municipis que tracten aquesta problemàtica pel seu compte, com Boadella i les Escaules, que té una petita planta. En d’altres, com Castelló d’Empúries, una empresa privada gestiona les restes de poda però, en la majoria de casos, la gestió de la part important de la fracció orgànica, les restes de menjar, no està ben solucionat.

A Vilafant, en canvi, fa molt de temps que són punta de llança en el compostatge casolà i són molts els veïns que tenen als patis i jardins petits compostadors de plàstic amb els que transformen gespa, herbes i restes de menjar en terra negra per tornar a l’hort o el jardí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s