Els ramaders volen que la sanció a les ‘majors’ del sector làctic acabi a la seva butxaca

El sector lleter celebra la sanció de 88 milions d’euros que Competència ha imposat a les grans empreses del sector làctic per haver pactat el (baix) preu que pagaven als ramaders però reclamen el que dicta el sentit comú; que la sanció acabi a la butxaca dels grans damnificats… ells. Unió de Pagesos recorda, a més, que les grans centrals de distribució fa temps que segueixen la mateixa estrategia, de moment, amb total impunitat.

Vaques produint llet que costa menys que l'herba que mengen
Vaques produint llet que costa menys que l’herba que mengen

Els pagesos feia molts anys que denunciaven que les grans empreses del sector, aprofitant la seva posició de domini (qui ven i a on es ven la llet?) tenien una conxorxa per pagar la llet als productors a un preu baix –en alguns casos per sota de cost- i la Comissió de la Competència ha reconegut que de l’any 2000 al 2013 va ser així.

Per aquest motiu, ha imposat una sanció de 88 milions d’euros a 9 firmes que tots coneixem: Danone, Lactalis, Peñasanta, Nestlé, Puleva o Pascual, entre d’altres. Marc Xifra, membre de l’executiva del sector lleter d’Unió de Pagesos celebra que, al final, algú els ha escoltat i ara espera dues coses; que aquests diners acabin a les butxaques dels productors i que també es posi setge a les grans distribuïdores, que –diu- fan el mateix.

Xifra recorda que el 92% dels lactics es ven en grans superfícies comercials i que Espanya és un dels llocs d’Europa on aquest producte es ven més barat perquè s’utilitza com a reclam a preu rebentat. També diu que aquestes distribuïdores regulen els excedents europeus al seu gust. Són els amos, vaja.

El responsable del sector lleter d’Unió de Pagesos a comarques de Girona diu que durant aquests anys de submissió, els petits productors no han tingut altre remei que associar-se en cooperatives per poder sobreviure i ha posat l’exemple de Llet Nostra. Mentre la Ministra d’Agricultura es preocupa per quin impacte tindrà en les indústries làcties aquesta sanció només una dada; els ramaders fa sis anys que venen la llet per sota de cost. És a dir, si no fos per les ajudes europees, no els sortirien els números.

Anuncis

One thought on “Els ramaders volen que la sanció a les ‘majors’ del sector làctic acabi a la seva butxaca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s