Controlar la contaminació del mar amb un xip ja és possible

Sea on a chip

Detectar un focus de contaminació al mar i avisar immediatament mitjançant un sensor ja és possible. És el que fa un prototipus parit amb l’ajuda -entre d’altres- de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i el CSIC, que funciona completament autònom i que, quan s’hagi acabat de polir, pot tenir múltiples aplicacions en la protecció del medi ambient i els recursos pesquers.

El prototipus actual fa un metre d’alt i 40 centímetres de diàmetre, va fixat a una boia, està equipat amb reactius a dos tipus de contaminants (però arribarà a controlar-ne més) i és tan autònom que pràcticament només avisarà quan se li acabi la bateria o quan detecti una alarma.

Marianella Farré, investigadora del CSIC i coordinadora delegada del projecte Sea on a Chip (el mar en un xip) diu que quan hagin aconseguit empetitir-ne els components i abaratir-lo es podran crear xarxes de sensors per controlar determinades zones de la costa, piscifactories, caladors de pesca o ports, entre d’altres.

Marianella Farré amb el prototipus.
Marianella Farré amb el prototipus.

Quan un dels sensors de la xarxa detecti una amenaça, enviarà una alerta al centre receptor, que, segons Farré, pot ser, perfectament, un telèfon mòbil.

Tot i que hi ha tecnologies prou avançades (a la UdG hi ha un departament que és punter en robots submarins autònoms) que permetrien que els sensors fossin mòbils, s’ha optat per fer-los fixos -diu Farré- per abaratir la seva possible implantació.

De moment, ha estat provat al laboratori de l’ICRA, al Parc Científic de la UdG, i el mes vinent s’estrenarà a mar obert.

El projecte, de 3 anys i mig de durada, s’emmarca en la iniciativa de la Unió Europea Ocean of Tomorrow, que vol donar una resposta tecnològica a un problema, la contaminació, que afecta zones costaneres i estuaris i que amenaça tan el medi ambient com els recursos pesqueres.

Sea on a Chip5’5 milions d’euros de pressupost (179.000 corresponen a l’ICRA) i hi participen 17 centres d’investigació europeus.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s