Torna a pujar la producció de llet abans de la desaparició de les quotes

La producció de llet va tornar a créixer a comarques de Girona el 2014. L’increment va ser de gairebé un 5%. A partir del mes vinent comencen a desaparèixer les quotes lleteres que han estat regulant el mercat europeu els últims anys i això vol dir que els ramaders podran produir tota la llet que siguin capaços de vendre.

Imatge Gencat
Imatge Gencat

El 2014 es van enviar a la indústria gairebé 247.304 tones de llet, un 4’8% més que l’any anterior, un 15% més que el 2010 i un 25% més que el 2007.

El responsable del sector lleter d’Unió de Pagesos a comarques de Girona, Marc Xifra, diu que aquest augment es deu a una suma de factors; les explotacions lleteres s’estan redimensionant i creixent, la gent jove que està agafant el relleu “treballa molt professional” i “ha estat un bon any”.

La situació no preveu que canviï quan d’aquí a quinze dies les quotes lleteres -que fixen el topall màxim de producció de llet- desapareguin: “de limitacions n’hi seguirà havent, com les dejeccions ramaderes o la quantitat de terra que s’ha de tenir en funció del nombre de caps i n’apareixerà una de nova; els acords amb la indústria per pactar quanta llet podrem produir”. “A partir d’ara –recalca- abans d’ampliar el negoci hauràs de tenir molt clar que aquella llet te la compraran”.

Aquests pactes amb la indústria en teoria han de permetre que el productor rebi més per cada litre de llet, que aquest 2014 ha fregat els 37 cèntims.

Ara mateix hi ha gairebé 100 vaques de mitjana per explotació a la demarcació de Girona (cada cop queden menys explotacions petites) i, segons l’últim cens, hi ha gairebé 32.847 vaques dedicades a la producció de llet.

Anuncis

One thought on “Torna a pujar la producció de llet abans de la desaparició de les quotes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s