Port de la Selva vol tancar el cicle de l’aigua

Port de la Selva vol recarregar el seu aqüífer amb aigua regenerada i convertir-se en el primer poble de Catalunya que tanca completament el cicle de l’aigua, una experiència que es fa a molt pocs llocs del món. Diguem-ho més pòetic; vol fer ploure aigua regenerada a sobre d’on treu la potable. Ara mateix, aquesta aigua de segon ús només es pot fer servir per regar però té en marxa un projecte per -sense entrar en tecnicismes- fer-la arribar més amunt de l’aqüífer i vessar-la perquè s’hi vagi escolant.

Vue_du_port_d'_El_Port_de_la_Selva_(6)
By Jpbazard Jean-Pierre Bazard (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)%5D, via Wikimedia Commons
El poble (1.000 habitants) ja compta amb una xarxa exclusiva de gairebé 4 quilòmetres per l’aigua regenerada, una aigua que, després d’haver estat depurada rep un tractament addicional. S’utilitza per regar o netejar carrers i, tot i que podria servir per particulars (no per beure), la normativa restringeix el seu ús als ajuntaments.

Des de fa uns anys, el municipi està immers en un projecte amb finançament europeu (DEMOWARE) per recarregar l’aqüífer del que treu l’aigua potable amb aquesta aigua que ja ha tingut un ús. Mitjançant una canonada, una part de l’aigua regenerada es portaria més amunt de l’aqüífer, es vessaria i després d’haver passat per uns filtres, s’aniria escolant cap a l’aqüífer mentre, pel camí, es remineralitzaria.

Evidentment, es tractaria d’una solució per l’estiu, diu el seu alcalde, Josep Maria Cervera, -quan hi ha més demanda d’aigua i se’n depura més- i sobretot per èpoques de sequera.

El projecte DEMOWARE està liderat pel Centre Tecnològic de Manresa (CTM) i compta amb la participació del KompetenzZentrum Wasser Berlín. Aquestes institucions s’encarreguen de prendre mostres (ja han fet dues campanyes) i analitzar l’aigua per garantir que té tots els estàndars de qualitat. Fins i tot estan calculant el temps que trigaria l’aigua des que s’aboca fins que arriba a l’aqüífer.

Mentre s’aborda la part més ‘científica’ del projecte, l’Ajuntament i el Consorci d’Aigües de la Costa Brava avancen per poder licitar el més aviat possible el quilòmetre de cantonada que caldria per portar l’aigua de la depuradora fins a l’aqüífer i les cubetes de filtratge.

La utilització d’aigua regenerada és cada cop més freqüent (Lloret i Tossa tenen una xarxa pròpia) però el pas que vol fer Port de la Selva només l’han fet abans a California i Israel, on hi ha molta escassedat.

Cervera diu que Port de la Selva ha estat triat, no només perquè creu en el projecte, sinó perquè reuneix les condicions idònies. Per sobre de l’aqüífer no hi ha ni habitatges ni indústries.

Anuncis

One thought on “Port de la Selva vol tancar el cicle de l’aigua

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s