Tornem a veure ‘tines’ d’anar a buscar la llet?

Dues 'tines' d'anar a buscar la llet. Imatge: CEIP Vilademany d'Aiguaviva
Dues ‘tines’ d’anar a buscar la llet. Imatge: CEIP Vilademany d’Aiguaviva

Finalment, la Generalitat regularà la venda directa de llet crua de vaca; directament del ramader al consumidor. És una pràctica que aquí va deixar de fer-se (tantes vegades, tina en mà, anant a buscar la llet al Mas Marquès!) però que a països com Itàlia, França, Anglaterra i Alemanya es fa amb totals garanties i que el sector feia temps que reclamava per intentar escapar de la submissió que suposa estar a mercè de les grans distribuïdores, que utilitzen la llet com a producte reclam i paguen el mínim al productor.

Unió de Pagesos fa gairebé una dècada que ho reclama (ho va portar al Parlament el 2010 i ja feia temps que ho proposava en diferents fòrums) i durant aquest temps ha anat demostrant que es pot vendre llet de manera directa respectant totes les normes higièniques i sanitàries que fixa la Unió Europea, per exemple, amb màquines expenedores. És a dir, canviem el brik per la tina.

Màquines (alerta, ara ja n’hi ha però són de llet pasteuritzada) que, segons el sindicat, han d’indentificar clarament de quina explotació lletera es nodreixen. També volen que es doni prioritat als ramaders del mateix municipi. El portaveu d’UP a la Comissió de Seguiment de seguretat de la llet de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Pep Alsina, diu que pot ser un bon complement però que això no els estalviarà haver de seguir venent el gruix de la producció a la indústria. Segons Alsina, és un sistema que pot anar bé a aquells productors que tinguin nuclis de població importants a prop i que té les seves servituds: “la llet s’ha de canviar cada dia i no es pot anar a vendre llet a 50 kms”.

Serà la manera, diuen, d’acostar el client al productor de manera que el primer hi guanya un producte de major qualitat i de proximitat i el venedor en pot treure un major rendiment. És a dir; llet amb pare i mare i clients amb cara i ulls.

Està previst que el decret que ho regularà surti a la llum abans de l’estiu. Alsina lamenta que s’hagi trigat tant i que ja hi hagi al mercat màquines de venda de llet pasteuritzada. “Això farà que alguns hagin de canviar màquina”, diu Alsina, que recorda que haurem de portar l’envàs nosaltres mateixos.

Malgrat l’avenç, queda pendent de resoldre com s’organitza tot plegat perquè hi ha implicats més d’un organisme: l’Agència de Salut Pública (APSCAT) i el Departament d’Agricultura (DAAM). En principi, la primera regula la venda de producte transformat i el DAAM la de llet crua però hi pot haver conflicte si algú vol vendre les dues coses i no es tramita igual la venda a l’explotació que la venda en una màquina fora de l’explotació. A tot això s’hi suma el fet que la Generalitat ho tirarà endavant emparant-se en normativa europea perquè l’espanyola prohibeix la venda de llet crua.

A comarques de Girona queden hi ha una mica menys de 300 explotacions que produeixen un terç de la llet catalana.

Anuncis

2 thoughts on “Tornem a veure ‘tines’ d’anar a buscar la llet?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s