La Muga podria quedar seca… i seria legal

La Generalitat ha decidit que la Muga (Alt Empordà) no tingui un cabal mínim garantit en bona part del seu curs. Això vol dir que, en moments de consum màxim d’aigua, podria arribar a quedar completament seca i seria legal. El Llobregat (Barcelonès), entre Sant Joan Despí i la desembocadura, està en la mateixa situació. Les entitats ecologistes pensen oposar-s’hi. .

Un tram de la Muga. Foto: Gencat.
Un tram de la Muga. Foto: Gencat.

L’ACA està renovant el document que regula com s’ha de distribuir l’aigua que circula pels rius de Catalunya fins el 2021 (Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya) i, a part de reduir aproximadament en un 40% els cabals de manteniment (que serveixen perquè el riu segueixi viu) que hi havia fixats en un document tècnic que va elaborar el 2006, per primera vegada ha deixat sense aquest cabal bona part del curs de la Muga, especialment en el seu tram final, i el Llobregat entre Sant Joan Despí i la desembocadura.

L’investigador de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la UdG, Dani Boix, diu que “l’ús de l’aigua està bastant jerarquitzat per la Directiva Marc de l’Aigua i té en compte que primer és l’abastament, després el manteniment del riu i després altres usos, com regar”. Segons aquest Pla de Gestió que ara està a exposició pública, “legalment es pot quedar seca sense que hi hagi cap represàlia”.

Quim Pérez, d’Ecologistes en Acció també confirma que “al Llobregat, si hi hagués una captació brutal d’aigua el riu quedaria sec i això incompliria la normativa europea”.

De fet, la Directiva Marc, tot i que diu que s’ha de millorar la quantitat i qualitat d’aigua de tots els rius, també preveu excepcions (punt 31) quan sigui “desproporcionadament costós” millorar l’estat d’aquelles aigües. Dit d’una altra manera, es pot donar algun curs fluvial per impossible sense que passi res.

Diferents entitats ecologistes ja han anunciat que presentaran al·legacions a aquest Pla. Hi ha temps fins el setembre.

ACA

L’ACA reconeix que en aquests dos casos prioritza l’abastament urbà d’aigua per davant de qualsevol altra consideració però sempre que es pugui i no es posi en risc l’abastament urbà es potenciarà que l’aigua continiu circulant per aquests trams de riu.

Anuncis

One thought on “La Muga podria quedar seca… i seria legal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s