Quin Estartit volem? Quin Estartit ens ofereixen?

A quatre dies per les eleccions, l’Estartit va viure el seu debat de candidats. Els cap de llista de les 9 formacions polítiques que es presenten al municipi van debatre sobre economia/turisme, urbanisme/infrastructures i política social/crisi. Tot i els esforços del moderador per evitar que la cita s’allargués, es van fregar les dues hores.

IMG_20150520_224423Van sortir força propostes i hi va haver poca tensió dialèctica més enllà dels exercicis pirotècnics del representant del COET (Coordinadora Estartit i Torroella), Gregori Sarquella, que va fer-s’ho venir bé per buscar el cos a cos amb LEST (sobretot), CiU, ERC i UPM. En una sola cosa van estar gairebé tots d’acord; no pactaran amb Plataforma per Catalunya, una formació xenofoba en la que el candidat va llegir amb cadència escolar propostes que gairebé tots van rebatre.

Intentaré sintetitzar les reflexions que em van cridar més l’atenció i ja us avanço que TOTS podran dir que em deixo (moltes) coses.

Economia/Turisme

Genís Casamort (Gent per Torroella i l’Estartit) va reclamar més atenció pel turista “que passa un terç de l’any aquí”, que no fa soroll però que té poder adquisitiu. Gregori Sarquella (COET) va dir que volia un “Estartit de tots i no només dels centres de submarinisme” i va llençar una proclama que va anar sortint més d’un cop; “salvem la platgeta”. En matèria econòmica, va reclamar un “pla de sanejament”, una baixada dels impostos i una retallada de sous.

Jordi Colomí (UPM) va proposar la creació d’empreses mixtes per donar feina a persones que tenen dificultats per trobar-ne i la municipialització de determinats serveis. La cap de llista de LEST, Sílvia Comas, va demanar que el Turisme sigui una de les competències que gestioni l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), ajuts per renovar els establiments comercials i un aparcament a la zona centre així com una gestió del Parc Natural que permeti viure’n.

Josep Maria Rufí (ERC) creu necessari replantejar el model basat en el submarinisme i explorar nous nínxols de mercat com el senderisme, les escapades de curta durada o el turisme “senior”. També creu fonamental un grau de turisme a l’institut de secundària. Jordi Cordón (CiU) planteja seguir incidint en la captació de turisme familiar i treure rendiment del Parc Natural. El candidat de la CUP, un joveníssim Robert Huertas, va proposar aprofondir en el treball cooperatiu i la creació d’un banc del temps per contribuir a reactivar l’economia.IMG_20150520_203716

Urbanisme/Infrastructures

El candidat de la CUP va guanyar-se una sonada ovació quan va dir que a l’Estartit li falten infrastructures que un poble de 3.200 habitants “ha de tenir”. Com per exemple un teatre. Va dir que, en matèria urbanística, no s’havia de perdre de vista que a l’Estartit hi ha gent que hi viu tot l’any i que s’havia de fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions. També va recalcar que, més important que tenir és donar ús al que es té.

L’estat de les urbanitzacions (Griells, Torre Moratxa, Mas Pinell…) va motivar certa controvèrsia. No hi va haver consens sobre si el manteniment és el que toca, qui l’ha d’assumir, si s’han de recepcionar i en quines condicions o si les poden gestionar privats. El candidat d’UPM, Jordi Colomí, va recordar però que, en definitiva, no es podia perdre de vista que “si algú va als Griells i es queda sense llum, no dirà que es va quedar sense llum als Griells; dirà que es va quedar sense llum a l’Estartit”.

Silvia Comas (LEST) va plantejar un pla “a 6 o 8 anys vista” i el candidat de CiU, Jordi Cordón, va recordar la inversió feta aquest any per reparar el passeig dels Griells i es va felicitar perquè s’ha desencallat la reforma del passeig del Molinet, del que, aquesta setmana, n’ha sortit a concurs la redacció del projecte. També va dir que el model urbanístic heretat dels anys de creixement desaforat no era fàcil de canviar però que no hi havia més remei que fer front a les necessitats que vagin sorgint.

Polítiques socials/crisi

El candidat d’ERC, Josep Maria Rufí, va dir que s’havia d’invertir en polítiques d’ocupació i fer un “acompanyament” a les persones que busquen feina i va aprofitar per atacar LEST acusant-lo de no haver volgut l’àrea d’acció social per l’EMD. La candidata Silvia Comas va replicar que no ha estat per manca de voluntat sinó per criteris d’eficiència.

El cap de llista de Gent per Torroella, Genís Casamort, va proposar la creació de dues borses, una de demandants de feina i una altra d’ofertants i articular els mecanismes per casar-les. El portaveu del PP, Andrés Navarrete, va prometre una baixada d’impostos gradual mentre que el líder del COET va demanar uns impostos més d’acord amb el nivell d’ingressos i la creació d’un Servei d’Ocupació municipal. El candidat de la CUP, Robert Huertas, proposa crear una assamblea d’aturats per no afrontar en soledat la dura feina de buscar feina.

Moments 

També hi va haver algun moment distès. El candidat de Gent per l’Estartit i Torroella, Genís Casamort, no trobava les paraules per expressar que es ficaven en política sense tenir experiència ni voluntat d’apoltronar-se i va acabar dient que ells eren “gent normal”. El cap de llista d’UPM, Jordi Colomí, va acotar -abans de la seva última intervenció- que ells també eren normals. Picada d’ullet. Quan el candidat de CiU va acabar de demanar el vot va fer servir l’expressió ‘JUNTS’, el partit que concorre a les eleccions amb ERC i davant la rialla de la gent, es va mirar el candidat d’ERC, que era al costat, i li va preguntar: “Josep Maria, m’has posat alguna cosa a l’aigua?”. El candidat de la CUP es va ennuegar a mig parlar i Casamort –al seu costat- li va oferir aigua però a l’ampolla només hi quedava un culet. Gregori Sarquella va seguir fent el difícil exercici de parlar dels “polítics” en tercera persona com si ell no hagués estat 4 anys a l’Ajuntament.

Anuncis

4 thoughts on “Quin Estartit volem? Quin Estartit ens ofereixen?

  1. Sobre el comentari final “Moments”, més que per insinuar un pacte, Raül, la gent va riure amb la darrera intervenció del candidat de CiU perquè va demanar el vot per fer-ho junts (o una cosa així), i JUNTS és, precisament, el nom del partit municipalista que va amb coalició amb ERC en aquestes eleccions municipals. El remombori no va ser pas per un pacte CiU-ERC (en Rufí va deixar molt clar que ERC-JUNTS era alternativa de govern) sinó perquè semblava que Cordón demanava el vot per JUNTS…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s