Aigües netes de nitrats sense residu

Netejar els nitrats de l’aigua dels pous sense generar fangs contaminants ja és possible. Un investigador del LEQUIA (Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental de la Universitat de Girona) ha patentat un sistema que combina electricitat i biologia que converteix els nitrats en gas i deixa l’aigua completament apta per beure. De moment, funciona al laboratori i ara ho validaran en pous de Navata, a l’Alt Empordà, on la contaminació per nitrats està molt extesa.

Imatge: LEQUIA
Imatge: LEQUIA

Ara mateix, els nitrats dels pous dels que ens abastim es netegen amb sistemes que apliquen resines que converteixen el nitrat en sal però els fangs que en resulten tenen molta salinitat i nitrats que costen de gestionar.

El sistema que ha patentat l’investigador del LEQUIA, Narcís Pous, consisteix en aplicar corrent elèctrica a uns microorganismes que ja són a l’aigua i que eliminen el nitrat. “Aquests microorganismes són peculiars perquè són elèctricament actius” –explica Pous- i “quan els apliquem un cert corrent elèctric, s’enganxen a l’electrode, capten els electrons i utilitzen el corrent per eliminar els nitrats, que transformen en Dinitrogen gas”, el gas majoritari en l’atmosfera.

El procés “és net perquè no necessita cap tipus d’agent químic” i Pous assegura que les aigües tractades amb aquest sistema en laboratori han quedat completament netes de nitrats.

Ara faran proves a escala més gran en pous de Navata, a l’Alt Empordà, on tractaran de 2.000 a 6.000 litres al dia per acabar-ho de perfilar i poder comercialitzar aquesta tecnologia. El projecte està sintetitzat en la tesi doctoral que Pous defensarà aquest dijous i ha comptat amb el suport d’Aqualogy, una firma que forma part d’Agbar.

Anuncis

2 thoughts on “Aigües netes de nitrats sense residu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s