No hi haurà una nova pedrera a La Garriga d’Empordà

No hi haurà una nova pedrera a la zona de la Garriga, al terme municipal de Llers. El Tribunal Suprem ha donat la raó als opositors al projecte i ha anul·lat l’autorització concedida per l’aleshores conseller de Territori, Joaquim Nadal. Diu el Suprem que no es pot tirar endavant una activitat de tant d’impacte pel territori sense haver plantejat abans cap alternativa. pedrera

A la zona de la Garriga ja hi ha 9 activitats extractives en funcionament i la que l’empresa Tractaments i Restauracions Geològiques SA volia promoure va topar frontalment amb l’oposició de dues entitats -entre elles, la IAEDEN- i l’Ajuntament de Vilanant, que consideraven que una pedrera de 25 hectàrees comportaria la destrucció de més de 5 kilòmetres de parets i feixes de pedra seca i la destrucció d’un mínim de 14 cabanes.

A part d’un atemptat contra el patrimoni tradicional de la zona, els opositors també argumentaven que suposava modificar l’hàbitat d’una zona de pas per animals i que és refugi de fauna protegida (forma part de la Xarxa Natura 2000).

El projecte de pedrera arrenca el 2004 i després de 4 anys de tràmits, la Comissió d’Urbanisme va tombar el projecte el 2008 però un any després (octubre del 2009) el conseller de Territori, Joaquim Nadal, va respondre al recurs d’alçada presentat per l’empresa, donant-los el permís.

I aquí va començar una batalla judicial en la que el TSJC va fallar a favor de l’empresa però que es va acabar resolent el març passat amb el Suprem donant la raó als opositors per un defecte de forma en la tramitació.

Eduard de Ribot, advocat de la plataforma, diu que, en projectes d’aquesta magnitud, la llei obliga a plantejar alternatives d’ubicació per poder escollir la que tingui un menor impacte però que, en aquest cas, això es va obviar.

Els opositors (Associació de Protecció i Estudi de la Garriga, IAEDEN i Ajuntament de Vilanant) han organitzat una jornada festiva a la zona el 21 de juny (vermut musical i dinar popular), entre d’altres coses, per recaptar fons perquè la batalla judicial ha costat 16.352 euros.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s