Medinyà recupera la independència

Les comarques de Girona recuperen un municipi, Medinyà. És el 222. Per 118 vots a favor i només 8 en contra, el Parlament ha aprovat la llei que restitueix la independència a aquest poble annexionat pel govern franquista a Sant Julià de Ramis el 1972.

Imatge: Ajuntament de Medinyà
Imatge: Ajuntament de Medinyà

Un municipi torna a ser-ho tot i que no compleix alguns dels requisits que fixa la llei; només té 860 habitants i no està a prou distància de Sant Julià de Ramis. Però ha pesat més la seva voluntat per no deixar mai de ser poble que l’estricta interpretació de la llei. Només C’s ho veu diferent i s’hi ha oposat. Fins i tot el PP, que era més partidari d’una EMD (la solució de l’Estartit) hi ha votat a favor perquè la segregació és viable econòmicament.

El diputat d’Iniciativa per Catalunya Verds que ha liderat parlamentàriament el procés, Marc Vidal, ha dit que no es crea un nou municipi sinó que es restitueix “la independència que va anul·lar una decisió franquista”. També han destacat el sentiment de poble el portaveu d’ERC i alcalde de Sarrià, Roger Torrent, el del PSC i alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, el portaveu de la CUP, Quim Arrufat i la diputada gironina, Marina Geli.

Sixte Galià, de la formació Medinyà 1972, explicava en una entrevista a l’Hora Girona (SER) que “encara que un decret de Franco ens anexionés a Sant Julià, la gent mai s’ho va sentir seu” i un dels 70 medinyanencs presents al Parlament, Pere Batllori, ho exemplificava així: “sempre he aconseguit que al meu DNI hi posi que he nascut a Medinyà i en català”. Voluntat de persistir, com veieu, a prova de decrets.

Perquè el tercer intent de partició hagi prosperat (abans en van fracassar dos) ha estat clau la unanimitat al municipi, plasmada en un acord de ple el 2011, i un informe de la Universitat de Girona que garanteix la viabilitat econòmica de tots dos municipis per separat.

A partir d’ara, la Generalitat haurà de nomenar una comissió gestora, que serà l’encarregada de portar el dia a dia del poble fins a les pròximes eleccions municipals. Medinyà tindrà un terme d’una mica més de 7 kms2. Aquest vespre (20:30) s’inaugurarà simbòlicament el que serà el nou ajuntament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s