L’Estartit vol un fons marí sense xarxes abandonades

Eliminar xarxes, fils de pescar i hams del fons marí del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. És el que s’ha proposat la direcció del parc per evitar la mort innecessària de peixos i la trencadissa de corall i gorgònies. Ja n’han tret una, en tenen dues més de localitzades i aniran actuant cada vegada que sigui necessari.

Una armallada. Imatge: Gencat
Una armallada. Imatge: Gencat

Les antigues xarxes (armallades i soltes) de cotó eren biodegradables –explica el director del parc, Marc Marí- però les actuals, de nylon, es converteixen en una ratera pels peixos i en una dalla pel corall i les gorgònies. “Queden enrocades i fan pesca fantasma; atrapen peixos que no pescarà ningú i són un pol d’atracció per peixos més grossos que també queden atrapats i moren”, detalla. El nylon, adverteix Marí, “molt a la llarga, també podria acabar esdevenint un problema si entrés a la cadena alimentària dels peixos”.

En el cas del corall i les gorgònies, el dany ve provocat per la fricció que fan les xarxes quan oscil·len a mercè de la corrent i “erosionen comunitats que són de creixement molt lent”. Marí apunta que també tenen localitzades zones concretes on s’acumulen fils de pesca, hams i ploms dels pescadors de canya.

De moment, ja han retirat una xarxa i en tenen dues més de localitzades però l’inventari és obert i demanen la col·laboració de submarinistes i pescadors perquè vagin informant de noves troballes i, en el cas dels pescadors, perquè comuniquin les pèrdues que vagin tenint.

Marí destaca que la col·laboració amb la confraria de pescadors de l’Estartit és molt bona -els pescadors cada cop estan més conscienciats- i també la buscaran amb la confraria de l’Escala.

En l’operatiu per retirar xarxes del fons del mar hi col·laboren biòlegs del Departament d’Ecologia de la UB i integrants dels GRAE dels bombers. Les xarxes es tallen, “es treuen amb molta cura i s’envien a superfície amb l’ajuda de globus i un cop a port s’analitzen per saber quins organismes s’han vist afectats”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s