Es poden aturar les colònies de gats urbans?

Hi ha estudis per tot i als calaixos del Cilma –un organisme format per Ajuntaments, Consells Comarcals i la Diputació- n’hi ha un que xifra en gairebé 50.000 el nombre de gats que hi ha als nuclis urbans dels diferents municipis de la demarcació. Concretament, s’ha establert que vindrien a ser 46.304 i que això ens dóna una densitat de 131’86 gats per km2.15-Control de colonies

És molt? Home, diu que a Bristol (Anglaterra), on també ho han estudiat, tenen una densitat de 229. Sigui com sigui, són molts els ajuntaments de la nostra demarcació que veuen en l’expansió d’aquest animal un problema real o potencial i el Cilma ha decidit elaborar una proposta d’estratègia conjunta a partir d’un treball de camp en el que s’han analitzat 8 municipis de la Selva, el Baix Empordà i el Ripollès. Ara mateix, cada terra fa sa guerra.

Entre les coses que es proposen hi ha la creació d’una entitat supramunicipal que coordini l’estratègia de tots els municipis i -baixant més al detall- la inauguració d’un centre provincial d’esterilització amb capacitat per fer-ne més de 5.000 a l’any. Ara mateix, un percentatge molt petit d’aquestes colònies urbanes de gats el formen animals esterilitzats i això té incidència directa en el seu creixement.

Aquest centre, segons el president en funcions del Cilma, Jordi Iglesias, ajudaria als municipis a afrontar una despesa que no és menor i que podria desquadrar pressupostos, en alguns casos, migrats. Es calcula que el cost mitjà d’aquestes esterilitzacions frega els 23 € per gat. Un centre únic d’esterilització vindria a costar (segons l’estudi) uns 120.00 € anuals.

Un altre aspecte que es planteja és fer sensibilització i formació entre les persones que, d’una manera altruista, decideix alimentar gats. El document també planteja fer teranyina amb diferents entitats i centres especialitzats que ja hi ha en funcionament en molts municipis, reubicar colònies de gats o fer campanyes de sensibilització de tinença responsable d’animals.

De moment, l’estudi està fet i es posarà a disposició dels municipis a la tardor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s