Ensenyar el tràfic de drogues com un ofici… als fills

He de reconèixer que els temes policials no m’han interessat mai però el que m’han explicat avui m’ha impactat. La banda de traficants desarticulada al barri de la Font de la Pòlvora (Girona) ensenyava el negoci de la droga als fills amb la mateixa naturalitat que pot fer-ho un paleta o un fuster. Un menor de 17 anys feia entregues habitualment i dues nenes de 12 i 14 anys preparaven dosis quan els pares no hi eren. Es diu ràpid però penseu en el que significa.

La policia dóna el clan per desarticulat però recorda que amb només 5 membres de la banda a presó es pot tornar a reactivar en qualsevol moment perquè els subministradors de la droga han quedat en llibertat.

Imatge aèria de la redada. Foto: Mossos.
Imatge aèria de la redada. Foto: Mossos.

El negoci el dirigia una dona d’edat avançada, els seu fill i la filla i les respectives parelles, gent que, sense ofici conegut (un havia cotitzat 9 dies a la Seguretat Social entre 1999 i ara i un altre 400 dies), disposava d’una casa a Quart (Gironès) valorada en mig milió d’euros i cotxes de gama alta. Però l’organització implicava fins a una trentena de persones, inclosos, com us deia, menors d’edat.

Antoni Rodríguez, cap de l’àrea central de crim organitzat dels Mossos ho ha explicat amb un símil perfecte: “Perpetuen la seva activitat quasi quasi com si fossin gremis d’oficis ancestrals, com ha fet la burgesia catalana durant molts anys”. “Utilitzaven a menors fills dels matrimonis detinguts perquè aprenguessin l’activitat i la practiquessin; estem parlant de dues nenes de 12 i 14 anys que feien activitat directa de tràfic de drogues”. Segons ha dit, és una pràctica força habitual segons quins tipus de bandes.

Els 5 cervells de la organització ja són presó però en llibertat hi ha fins a 23 membres més que van ser detinguts la setmana passada, inclosos el subministrador de cocaïna -un home de Salt- i el d’heroïna -un majorista del barri de Sant Cosme d’El Prat de Llobregat que també subministrava a altres bandes-

Rodríguez és contundent sobre aquest fet: “els cervells de la banda són a presó però el principal subministrador en llibertat… cal que afegeixi alguna cosa més?” I és que estem parlant d’una investigació que ha durat un any, amb moltes escoltes telefòniques i un gran desplegament de mitjans. Rodríguez diu que, ara mateix, el grup està neutralitzat però és fàcil que torni a operar perquè les bandes solen tenir facilitat per reemplaçar els elements “caiguts”.

Després d’un any d’escoltes telefòniques, la policia assegura saber perfectament com funcionaven. La clau de tot era tenir als 9 punts de subministrament només la droga que feia falta. Això té una explicació lògica; quant menys quantitat de droga t’enganxen a sobre, menor és la pena.

També van descobrir que s’estaven començant a introduir al negoci de la marihuana (controlaven tres plantacions). Una altra vegada, l’explicació és lògica; dóna beneficis i el risc d’anar a la presó és molt menor per la poca duresa del codi penal. A més, hi ha molta demanda a França i Itàlia, on es paga cara.

La policia segueix de prop l’expansió del ‘negoci’ de la marihuana per evitar que acabi en mans de bandes de crim organitzat. Ara mateix, diuen, no passa gaire.

En l’operatiu focalitzat a la Fonta de la Pòlvora, els Mossos també van fer registres en d’altres poblacions i van descobrir sucursals de la banda a Maçanet, Cassà i Blanes. Se’ls ha intervingut coca i heroïna per valor de 87.000 euros i també 75.000 euros en efectiu, armes, joies i una gran quantitat de telèfons mòbils.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s