Estratègia contra el cargol poma

Quatre dies després de la troballa de cargol poma en un camp de Palau-Sator (Baix Empordà), la Generalitat ha explicat als pagesos i els alcaldes del Baix Ter com pensa impedir que el brot s’acabi convertint en plaga. El Director General d’Agricultura ha promès que a finals d’agost les 900 hectàrees d’arrossars del Baix i l’Alt Empordà estaran revisades i que s’actuarà amb “contundència” per “contenir i eliminar” aquest animal que està posant a prova l’economia del Delta de l’Ebre. De moment, ja s’ha impermeabilitzat el camp infectat, s’ha començat assecar i s’hi té permanentment l’ull a sobre per detectar nous exemplars mentre es comença a revisar la resta de camps.  De fet, ja no es podrà abaixar la guàrdia mai més. El president dels arrossaires de Pals diu que hi ha “preocupació màxima” però assegura que pagesos i Generalitat van a una en una lluita que, si no es fa bé, en poden sortir perjudicats molts altres sectors, inclòs el turisme.

A Mas Badia hi havia representants municipals, sindicats agraris, pagesos, agents rurals. La lluita és de tots.
A Mas Badia hi havia representants municipals, sindicats agraris, pagesos, agents rurals. La lluita és de tots.

La seqüència de la lluita contra el cargol poma és aquesta. Primer es van tapar els desguassos del camp afectat per evitar que els cargols poguessin anar a camps adjacents i ara s’està deixant que la parcel·la es vagi buidant d’aigua per evaporació però sense que el camp quedi completament sec. L’objectiu és que l’aigua que es deixi s’embassi en les roderes dels tractors i que, si queden cargols, es vagin concentrant en aquests espais per buscar humitat. Assecar completament el camp de bones a primeres faria que els cargols s’enterressin.

Si hi queden cargols es treuran i s’eliminaran i després s’hi aplicarà un tractament químic amb saponines. Passat un temps es deixarà assecar, es llaurarà i si quedessin cargols haurien de morir amb la calor. Per descomptat que la collita d’aquest camp es dóna per perduda i que s’haurà quedar com a mínim un any en guaret.

Ara mateix, el camp de Palau-Sator es revisa periòdicament i també ha començat la feixuga feina de escrutar amb minuciositat la resta d’hectàrees dels arrossars del Baix Empordà (700Ha) i l’Alt Empordà (200Ha). Un terreny que s’haurà de revisar amb equips especials d’un sol ús per evitar que hi hagi contaminacions. També s’hauran de netejar totes les màquines quan surtin dels camps abans d’entrar en un altre. Això es fa amb aigua a pressió. Fins ara aquí no s’aplicava cap mena de neteja.

Escolta l’entrevista de SER Catalunya a Dani Forcadell; arrossaire del Delta de l’Ebre

El Director General d’Agricultura, Agustí Vilarrassa, però, no ha concretat quant personal posaran a pentinar camps ni tampoc ha estat molt explícit a l’hora de quantificar les indemnitzacions que pot rebre el pagès afectat. Simplement ha dit que se l’indemnitzarà com es fa amb els afectats del Delta.

Tampoc hi ha concreció sobre la via policial. La denuncia està presentada, l’autor s’enfronta a un delicte penal però d’aquí a pescar-lo hi ha un món.

Capacitat reproductora alta i ràpida

Vilarrassa diu que no descarten que els tres cargols trobats dijous, ells solets, haguessin fet les 10 postes (això són 4.000 ous) perquè en poden fer de noves cada 10 o 15 dies. De fet, es calcula que és el temps que feia que els havien tirat al camp. És a dir, que els van llençar a finals de juliol. Si s’hagués trigat més a trobar-los, el desastre hauria estat major perquè es calcula que amb un mes i mig es passa d’ou a aleví i d’aquí a adult amb capacitat per posar més ous. Aneu fent multiplicacions.

Vilarrassa també ha explicat que han demanat atenció màxima a tots els alcaldes, tècnics dels municipis amb arrossars i persones implicades per multiplicar els ulls i diu que fins que no s’hagin examinat tots els camps no es podrà dir si hi ha cargol poma en d’altres zones. De fet, l’estat d’alerta ja no es podrà relaxar mai més i m’atreviria a dir que, segurs al 100%, no ho estarem mai.

El president dels arrossarires de Pals, Josep Pericay, ha dit que estan molt preocupats i ha advertit que si el cargol poma triomfa es poden veure perjudicats els arrossars però també “les comunitats de regants i el turisme” perquè el paisatge que queda per allà on passa el cargol poma diu, “és fastigós”.

Anuncis

One thought on “Estratègia contra el cargol poma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s