La població de tortuga d’estany s’estabilitza a comarques de Girona

A les comarques de Girona hi ha censades unes 500 tortugues d’estany en aquests moments. Poden ser més però, en tot cas, es pot dir que la població d’aquesta espècie autòctona s’ha estabilitzat els últims anys, sobretot a La Selva. Malgrat tot, encara té importants amenaces i, de fet, fa més de 30 anys que està protegida.

Foto: Francesco Canu | https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Cesco77
Foto: Francesco Canu | https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Cesco77

Entre els principals obstacles que dificulten la seva expansió com a espècie hi ha la dificultat per trobar punts d’aigua, la falta de zones de pas per desplaçar-se (degut a la construcció, bàsicament i, sobretot, a la zona de costa) i, cada cop més, la tortuga californiana, que és portadora d’un fong letal per les d’aquí.

La Fundació Emys de Riudarenes fa un marcatge de proximitat d’aquesta espècie. Se sap que està plenament implantada a la Selva i pràctiment en estat natural i també se’n té constància al Baix Ter -on s’ha reintroduït- a l’Estany de Banyoles i als Aiguamolls de l’Empordà. Fins i tot hi ha censat algun individu de 30 anys. També hi ha colònies a Tarragona, a Lleida i en d’altres països del Mediterrani.

L’últim any, la Fundació Emys ha implantat 10 punts d’aigua en diferents punts de la geografia i, segons el seu director, Marc Vilahur, seguiran implantant la xarxa a mesura que vagin tenint recursos. També han posat en marxa una campanya de conscienciació per evitar l’alliberament de tortugues importades.

“A part de competir per l’aliment de la tortuga d’aquí, la californiana porta un fong que, en alguns casos, és letal per la tortuga d’estany”, explica Vilahur, qui demana a qui tingui previst alliberar-ne “perquè se li ha fet gran o no la pot cuidar, que no tingui vergonya i ens la vingui a portar”. “És millor que alliberar-la”, recalca i recorda que, a l’hora de comprar-les, es tingui en compte que “ben cuidades, poden arribar a viure 10, 15 o més anys”.

Si voleu saber-ne més i col·laborar en alguna de les campanyes de la fundació Emys, doneu un cop d’ull aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s