El mar s’escalfa a Blanes

Que l’aigua de mar s’escalfa a l’estiu ja ens ho han dit. El que potser no tots sabeu és que a la zona de Blanes, l’escalfament també es dóna als mesos d’hivern. La boia oceanogràfica del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (del CSIC) fa sis anys que envia, de manera ininterrompuda, tot tipus de dades i una de les coses que es constaten és que, des de gener de 2014 fins –almenys- el juliol de 2015, la temperatura del mar a Blanes ha estat entre una dècima i 2 graus per sobre de la mitjana dels últims anys (5 anys).

La boia. Foto: CEAB
La boia. Foto: CEAB

El seu responsable, Nixon Bahamon, diu que aquesta oscil·lació de temperatura s’ha donat tant en superfície com en tota la columna d’aigua fins arribar als 200 metres de profunditat. L’estadística d’aquests últims 20 mesos només té una excepció; el setembre de 2014 en la medició de superfície. Però la resta ha estat constant.

Bahamon admet que la sèrie estadística és curta però que s’hi ha d’estar atent perquè l’escalfament pot tenir efectes importants al medi marí. D’altra banda, un dels objectius de la boia (situada a unes tres milles de la costa) és percebre tendències que puguin afectar al medi marí amb rapidesa.

Amb una aigua més calenta, explica Bahamon, hi ha menys concentració d’oxigen disolt, l’aigua és menys tèrbola i hi ha menys concentració de nutrients. És a dir; menys aliment. Els efectes també poden ser comercials perquè en aquesta zona s’hi pesca, entre d’altres coses, la famosa gamba de Palamós.

Bahamon deixa clar que és aviat per veure si les dades de Blanes poden ser extrapolables a tot el litoral o només en aquesta zona. Això que us explico només és un petit detall d’un article científic que està preparant.

Aquí sota us deixo la conferència en la que es va passar balanç als sis anys de funcionament de la boia oceanogràfica. Cliqueu sobre la imatge.

bahamon

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s