La Generalitat vol desactivar l’amenaça urbanística latent

Em vaig haver de mirar la dada dos cops. A les comarques de Girona, si la construcció tirés més, encara es podrien construir 98.225 habitatges nous i, de tot el que els diferents plans urbanístics permetrien construir, només hi ha fet un 25% en aquests moments. És a dir, es podria construir un 75% més del que hi ha ara. En el cas dels polígons industrials, la xifra edificada és del 34% i el marge de creixement del 66%. Fa feredat i la Generalitat està coent una nova llei d’urbanisme per intentar racionalitzar-ho. Veurem com queda i si aconsegueix el propòsit.planejament actual#1

La dada l’he tret d’una conferència molt interessant que el Director General d’Urbanisme, Agustí Serra, va fer a la cambra de comerç de Girona. Els últims 40 anys però sobretot a partir dels 80 i els 90, tots els municipis van projectar creixements que, amb la punxada de la bombolla immobiliària, han deixat un gran nombre de cadàvers urbanístics i una gran quantitat de terrenys classificats per ser urbanitzables però en els que no s’hi ha fet res. No vol dir que hi hagi carrers fets i deixats estar com va passar a La Pletera i en tants altres llocs. Vol dir que als mapes hi posa que allà s’hi pot construir. El mateix passa amb el sòl industrial.

Agustí Serra diu que això és perquè cada municipi ha planficiat d’esquenes als altres i molts cops sense cap lògica. I dóna una dada: el 90% dels plans urbanístics no han prosperat perquè “són inviables econòmicament”. De fet, gairebé tots els POUM’s municipals que han passat per la Comissió Provincial d’Urbanisme els últims anys han estat ‘suavitzat’ i els creixements previstos s’han retallat.

La Generalitat està tramitant una nova llei d’urbanisme per ordenar i limitar aquests abusos. Ara mateix és un avantprojecte. L’objectiu és passar d’un urbanisme expansionista a un “reciclatge urbà”, explotant al màxim les possibilitats dels nuclis urbans abans de projectar més. És a dir; si hi ha espai a prop dels nuclis no es projectaran noves cases en terrenys verges. El mateix passarà amb els polígons. No tothom n’ha de tenir (com no tothom hauria de tenir pavelló i piscinia, hi afegeixo jo) i s’hauran d’ubicar en un lloc que sigui accessible (a prop de les vies de comunicació importants); en un lloc que ajudi a les empreses a ser rendibles.

L’altra cara de la llei no serà tan ‘amable’ perquè, evidentment, voldrà dir que s’haurà de “desclassificar” sols que ara estan pintants als mapes com a urbanitzables i racionalitzar els dibuixos municipals tenint en compte les necessitats d’àrees que poden comprendre més d’un municipi. Ara ja s’està fent, en part, amb els anomenats plans directors.

Resoldre la inseguretat jurídica (els propietaris faran valer els seus drets) que això podria ocasionar és una de les pedres de toc importants. Serra va dir que, evidentment, s’havia d’anar amb peus de plom i començar pels casos que són de sentit comú.

Nova llei

Serra entén que, de la mateixa manera que les empreses no poden esperar 8 o 9 mesos per obtenir els permisos per una ampliació, tampoc és sensat que els planejaments triguin 8 anys en fer-se i tinguin vigències molt llargues. La nova llei –per les pistes que va donar- introduirà permisos condicionats a determinats espais temporals (per exemple, tens 6 anys per fer aquest polígon i si, passat el temps, això no tira endavant, es podria desclassificar). També es vol abordar el problema de les urbanitzacions. N’hi ha moltes de deficients perquè els propietaris no poden fer front als requisits que demanen els municipis per recepcionar-los. Serra seria partidari de permetre, per exemple, mètodes alternatius de sanejament, que no són tan cars.

Anuncis

One thought on “La Generalitat vol desactivar l’amenaça urbanística latent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s