Tractors sense frens i altres estafes

Imagineu-vos que us compreu un tractor que val 100.000 euros o més. Amb tots els papers, amb totes les homologacions, amb totes les comoditats. Posem-hi que és vermell. Una bèstia, vaja. Comenceu a llaurar, arrossegueu remolcs carregats de bales de palla mentre escolteu el Barça per la ràdio, segueu camps d’userda… en fi, el que fa tothom que té un tractor.

Quan compleix 8 anys el porteu a passar la ITV i, ai las!, no disposa d’un sistema que ajuda a la frenada i que és obligatori… des de 1981!! per arrossegar remolcs o maquinària de més de 3.000 quilos (tots els actuals) i que, segons els papers que us van donar quan el vau comprar, el porta de sèrie.

Imagineu-vos que a gent que havia passat la ITV en anys anteriors ara els comença a passar el mateix. Imagineu que això li passa al 80% dels tractors que han passat la ITV a comarques de Girona els últims mesos i que heu de decidir entre deixar aturada la màquina o exposar-vos a una sanció cada vegada que us aturin els mossos perquè no teniu la ITV passada. Això sense perdre de vista que, sense aquest sistema, si freneu de cop, el remolc us pot acabar passant per sobre.

Imagineu-vos que tots els propietaris de tractors es posen a negociar amb fabricants i venedors pensant que els caurà la cara de vergonya i diran que us instal·len aquest sistema de frenada de franc i que els que, presumptament, us han estafat, us diuen que ja t’espavilaràs perquè encara que aquí a Catalunya hi hagi ordres de no fer la vista grossa, no passa el mateix de l’Ebre cap avall… que muntar aquest sistema val 1.500 euros i que t’ho paguis tu.

Xavier Frigola (esquerra) i Joan Caball (dreta).
Xavier Frigola (esquerra) i Joan Caball (dreta).

Seria un conte per no dormir si no fos que és veritat. Segur que tots esteu pensant que això ho porten a consum i ho tenen guanyat de carrer. Doncs no. Segons Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, un tractor no és un bé de consum i els camins són uns altres i més llargs. Què han fet? Doncs han presentat denúncia a l’Autoritat Catalana de la Competència; el mateix organisme que va originar la investigació que va acabar amb una sanció a les indústries lleteres per haver pactat preus.

Caball diu que espera que Agricultura i Empresa i Ocupació (les dues conselleries de les que penja el problema) donin tota la informació que demani l’ACC perquè no passin 10 anys abans de trobar una sortida. Caball tampoc descarta que, si no se’n surten per aquesta via, explorin la judicial.

Mentrestant, què fan els pagesos? Xavier Frigola, coordinador d’Unió de Pagesos a comarques de Girona diu que estan recomanant que tothom que pugui es pagui de la seva butxaca la instal·lació d’aquest sistema homologat i que conservin la factura perquè, algun dia, aspiren a recuperar-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s