És possible millorar la purificació del biogàs?

La Universitat de Girona s’ha marcat el repte de trobar la manera més eficient de convertir el biogàs que surt de les depuradores en un combustible apte per injectar-lo a la xarxa de gas natural o per fer funcionar automòbils. Perquè això sigui possible cal eliminar-ne –entre d’altres coses- l’excés de siloxans (unes partícules que, quan cremen, fan malbé els motors) i fer augmentar el percentatge de metà d’aquest biogàs fins al 98% i, per tant, convertir-lo en biometà.

BiogasApp
BiogasApp

Durant tres anys testaran mètodes ja existents i en validaran de nous per trobar la combinació o combinacions de tècniques més eficients que formaran ‘BiogasApp’ una eina que ajudarà a decidir quina tècnica cal aplicar en cada moment. No perdem de vista que a l’horitzó hi ha al gran repte d’augmentar el percentatge d’utilització d’energies renovables i de reducció de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle.

El biogàs està format per metà i diòxid de carboni a parts iguals però té traces -entre d’altres- d’uns compostos químics que s’anomenen siloxans, que, quan es cremen, generen unes partícules de sílice que són molt abrasives i que produeixen danys a les turbines dels motors, n’augmenten els costos de manteniment i en redueixen la vida útil. A més, per poder-se utilitzar com a combustible, el percentatge de metà d’aquest biogàs ha de ser del 98%.

L’investigador del Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) de la UdG, Jesús Colprim, diu que per eliminar els siloxans ara mateix s’utilitzen sistemes d’absorció amb carbó actiu però el problema és que aquest carbó actiu només es pot utilitzar un sol cop.

Un dels objectius d’aquest grup d’investigadors serà trobar un sistema que permeti reutilitzar aquest carbó actiu més d’un cop i progressar en un nou mètode que degrada aquests siloxans per l’efecte de microbis.

L’altre gran cavall de batalla per poder convertir aquest biogàs de depuradora en un combustible aplte és que cal augmentar-li la concentració de metà perquè passi del 50% al 98%. Segons Colprim, això s’aconsegueix separant el CO2 però, evidentment, “d’aquest biogàs en perdem la meitat”.

Per evitar-ho s’utilitzarà un sistema bioelectroquímic que també s’utilitza per netejar nitrats i que, en aquest cas, transformarà el CO2 d’aquest biogàs en metà i així aconseguiran aprofitar el doble de biometà. Aquest sistema ja ha obtingut bons resultats en laboratori.

‘BiogasApp’ serà la combinació d’aquestes i altres tècniques de la manera més eficient. Colprim destaca que “no hi haurà una combinació única bona” sinó que n’hi pot haver més d’una. L’App servirà per ajudar a decidir quina s’ha d’utilitzar en cada moment.

El projecte ha començat a caminar ara i s’acabarà a finals de 2017. A part del LEQUIA, també hi participen investigadors del Grup d’Ecologia Microbiana Molecular (gEMM) i hi col·laboren diferents empreses i entitats relacionades amb el tractament d’aigües residuals i de purificació de biogàs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s