El cinquè Parc Natural de Girona ja és una realitat

Vinga, ja en tenim un altre! La Generalitat ha creat el cinquè parc natural de les comarques de Girona(*); el de les capçaleres dels rius Ter i Freser. Són 14.750 hectàrees de 7 municipis del Ripollès (Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló) i la majoria ja estaven parcialment protegides des de 1993. Inclou les estacions d’esquí de Vallter i Núria (atrauen uns 300.000 visitants l’any).

El mapa. Gencat
El mapa. Gencat

*El del Montseny va ser creat per la Diputació de BCN i la de Girona i té una part del territori aquí.

Segons la declaració -que s’ha aprovat al consell de govern d’avui- el parc s’implanta per conservar els valors naturals d’aquest paisatge alpí i subalpí, promoure la ramaderia tradicional, comercialitzar productes i serveis relacionats amb el parc com el turisme i les activitats de natura, ordenar l’ús públic (limitant les curses i travesses que s’hi fan) i establir lligams amb l’estat francès. De fet, hi ha la intenció d’unir-lo amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, que està a l’altre costat de la frontera, per crear el primer parc transfronterer.

cronoliga parcsTindrà tres accessos a Queralbs, Setcases i Espinavell. Segons l’administració (i tot i les queixes d’alguns sectors turístics), els parcs són ‘dinamitzadors econòmics’ que aporten 8’8 € per cada euro invertit.

De moment, encara no té cap òrgan rector ni director i si ens hem de guiar pels tímmings de l’últim parc creat abans d’aquest, el del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, podem haver d’esperar tres anys ben bons.

També s’haurà de veure si aquest parc haurà de ser autosostenible, com el del Montgrí, fent compatible la protecció amb l’explotació. Aquesta era, almenys, la idea de l’últim conseller d’Unió, Josep Maria Pelegrí. Una visió fortament contestada des de diferents entitats ecològiques que -recorden- la principal raó de ser d’un parc és la seva protecció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s