Els ramaders reclamen un preu mínim per la llet

Situació límit pels productors de llet de comarques de Girona. Des del mes d’abril estan venent el litre de llet a preu de cost o per sota ( a 0’30 cts o menys) i si la situació no canvia començaran a tancar granges. Unió de Pagesos diu que la solució és que l’administració garanteixi un preu digne per la llet perquè no esperen veure ni un euro dels 20 milions amb els que l’estat pensa ajudar el sector i molt poca cosa dels 25 milions que vindran d’Europa més endavant.

Josep Massó i Marc Xifra, responsables del sector lleter d'Unió de Pagesos. R.M.
Josep Massó i Marc Xifra, responsables del sector lleter d’Unió de Pagesos. R.M.

Segons Unió de Pagesos, l’estat abocarà els diners de les ajudes a granges amb moltes vaques, poc productives i dubtós futur de Castella i Lleó, Galícia i Andalusia i, en canvi, deixarà a l’estacada les catalanes, que produeixen un 50% més amb moltes menys vaques i tenen instal·lacions punteres.

Segons els números que han fet públics avui, el rendiment mitjà d’una vaca a l’estat espanyol són 6.500 litres mentre que a Catalunya cada vaca en produeix 9.527. El criteri de repartiment dels fons, en canvi, no discrimina si les vaques són productives o no sinó que es pagarà a tant per vaca; 300 euros per cap a unes 1.700 explotacions considerades molt afectades i 110 euros per cap a 3.900 explotacions que ho són menys. Un criteri que -es temen- també serà el que farà servir l’estat per repartir els 25 milions que han d’arribar d’Europa però, en aquest cas, sí que acabarà tocant alguna cosa perquè Europa exigirà que els fons es reparteixin per tot l’estat.

En qualsevol de les explotacions d’aquestes tres comunitats autònomes que abans citava, els preus del litre estan una mica per sota del que es paga a Catalunya però -diuen els ramaders- ni de bon tros han invertit el que s’ha invertit aquí per preparar-se per al nou escenari sense quotes lleteres. Amb tot, admeten que aquí les coses també s’haurien pogut fer millor.

Unió de Pagesos defensa que el criteri a l’hora de repartir aquests diners hauria de ser el de la producció  encara que la solució definitiva no és l’ajuda sinó dignificar el sector garantint que el preu que els paguen per la llet (la distribució té la paella pel mànec) és superior al que s’ha invertit per produir aquell litre de llet.

Marc Xifra, responsable del sector lleter d’Unió de Pagesos a Comarques de Girona, diu que “per cobrir costos i poder viure” caldria un preu un mínim de 36 cèntims i, “per poder seguir millorant”, hauria d’estar fixat a 40 cèntims. Una altra mesura que ajudaria és que s’apliqui d’una vegada per totes el distintiu que identifica la procedència de la llet.

Josep Massó, membre de l’executiva de la llet del sindicat, diu que ara “es pot trobar on ha estat envasat” però, en cap cas, “on s’ha produït”. Creu que posant nom i cognoms a la llet, “el consumidor seria lliure per decidir si vol consumir una llet feta a prop”, amb el que tot això suposa. A Anglaterra, sense anar més lluny, algnes cadenes estan començant a cobrar un sobrecost de 14 cèntims al consumidor (informant-lo) que va directe al sector ramader per ajudar-lo a subsistir.

Xifra recorda que les 170 granges que queden a Girona donen feina de manera directa o indirecta a unes 8000 persones i que només en crèdits per mantenir-se a flot mouen uns 100 milions d’euros l’any. Però això no pot durar eternament.

Unió de Pagesos també denuncia que hi ha algunes empreses que estan començant a trencar amb total impunitat els contractes que han firmat amb els ramaders; que fixen els litres que els compren per tot un any. El mecanisme per reclamar és tan poc àgil, diuen, que acaba no sent efectiu. En algunes zones de muntanya, adverteixen, “si no fos per les cooperatives”, hi hauria gent que s’hauria de menjar amb patates la llet perquè no els la passarien a recollir.

I és que, tot i que Catalunya només produeix el 60% de la llet que consumeix, el gran volum de les importacions (les cadenes de distribució porten molta llet de França) i el fet que la llet s’ha convertit en un producte reclam permet que s’estigui venent el bric de llet a 50 o 60 cts (comprat a 26 o 27 cts), molt lluny, per exemple, del que en fa pagar una marca com Llet Nostra (88-92 cts) o Ato.

Anuncis

One thought on “Els ramaders reclamen un preu mínim per la llet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s