Les línies absorbides per la MAT comencen a desaparèixer el gener

Red Eléctrica té previst desmuntar 85 torres de línies elèctriques entre Vic i Bescanó a partir del mes de gener. Són suports que ja no es necessitaran perquè els cables pengen de les mateixes torres de la MAT. És un dels requisits que se li va imposar per poder construir aquesta línia d’alta tensió. El desmantellament de 100 torres més entre Bescanó i Santa Llogaia, en canvi, no es podrà fer com a molt aviat fins d’aquí a 2 anys.

Entre Vic i Bescanó es desmunten 60 suports d’una línia de 220 kilovolts (propietat de REE) i també hi ha 25 suports d’una línia de 110 (propietat d’Endesa) a la zona de les Guilleries.

Lluís Pinós. R.M.
Lluís Pinós. R.M.

Ara encara funcionen però quan es van construir les torres de la MAT ja s’hi va instal·lar els cables que permetran desconnectar-les i fer-les desaparèixer del territori. El màxim responsable de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, diu que els treballs es licitaran en breu i que les obres duraran de sis a 8 mesos. En el cas de la línia que depèn d’Endesa encara s’estan polint detalls.

En canvi, de Bescanó cap al nord -on també han de desaparèixer un centenar de torres de dues línies de 220 i de 132- caldrà esperar un mínim de 2 anys perquè s’han de construir dues subestacions distribuïdores a Sant Julià de Ramis (rebatejada com La Farga) i a Santa Llogaia.

La construcció de la subestació de la Farga, a Sant Julià de Ramis, s’ha retardat “per problemes de tramitació” però, segons Pinós, s’està arribant a la recta final i s’hi preveu començar a treballar d’aquí a 3 o 4 mesos. La d’Endesa, a Santa Llogaia, també s’està tramitant.

Quan aquestes dues ròtules de distribució estiguin (la de REE dóna continuitat a la MAT fins a Santa Llogaia i a una línia de 220 que va fins a Juià i la d’Endesa a Santa Llogaia ha de distribuïr la MAT per l’Alt Empordà) es podran desmantellar un centenar de torres d’una línia de 220 kv i una altra de 132 kv.

Menys clares estan les coses a l’anomenat ramal de Riudarenes, que ha de portar l’energia de la MAT des de Bescanó a Riudarenes passant per Santa Coloma de Farners. Aquest tram que havia de servir per alimentar l’AVE i reforçar el subministrament de la Costa Brava, està aturat per la Generalitat per estudiar si és necessari.

Ramal de Riudarenes i la CUP

Preguntat per si l’escenari polític juga en contra del projecte (la CUP té la clau de la governabilitat i té una sensibilitat ambiental més pròxima als opositors a la línia que a REE), Pinós ha dit que no es vol pronunciar; que estan en una fase de “wait and see”. “I si hi ha un conseller del ram de la CUP?”, li han preguntat. La resposta ha estat un mut i un somriure.

Primera setmana d’interconnexió

La interconnexió elèctrica amb França per sota de l’Albera fa una setmana que funciona. De moment, el flux d’energia d’un costat a l’altre de la frontera és negatiu, ha explicat Pinós. Això vol dir que REE ha comprat més energia a França de la que li ha venut. L’any passat, el balanç va quedar equilibrat “pràcticament” al 50%.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s