84 joves pendents d’un ajut per convertir-se en agricultors i ramaders

84 joves han demanat un ajut de la Generalitat per convertir-se en pagès o ramader a les comarques de Girona l’últim any i també s’han presentat 241 sol·licituds per modernitzar les explotacions. Això vol dir garantia de continuitat per una bona colla d’explotacions i el naixement de nous negocis amb gent que arriba amb coneixements i una nova visió a un sector que fa temps que es diu que es va morint lentament per falta de relleu.

Foto: Escola de Pastor
Foto: Escola de Pastor

Aquesta subvenció serveix per sufragar entre un 40 i un 50% del que costa fer el primer pas però ha sofert retallades des del 2012 i molta gent s’ha quedat sense poder-ne disfrutar. El 2014 ni tan sols es va poder demanar i això va fer que molta gent que tenia previst incorporar-se al món agrari, s’esperés fins que hi hagués fons.

Ara n’hi ha (en teoria) perquè estem iniciant el nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR) del període 2014-2020 però des d’Unió de Pagesos ja s’han posat en peu de guerra perquè temen que l’administració vol escatimar uns diners que, asseguren, hi són.

El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, diu que amb els 33 milions d’euros que la Generalitat ha posat sobre la taula com a primera xifra no n’hi ha ni per pipes (només el que s’hauria de destinar a incorporació de joves ja suma 22 M€ a tot Catalunya) i que no toleraran que els diguin que no hi ha diners.

“Que em diguis que no tens diners quan el PDR està quasi esgotat, mira, però al principi no”, diu Caball, qui afegeix que “Europa ja li ha dit a la Generalitat que pot pagar fins a 100 milions d’euros en dos anys (2015 i 2016)”. Una xifra més que suficient, segons el sindicat, que calcula que per assumir totes les peticions presentades (775 sol·licituds d’incorporació de joves i 2.718 de modernització d’explotacions) “amb 80 milions n’hi ha prou”.

Caball diu que en les reunions que hi ha hagut amb l’administració ja els han dit que no hi ha diners i “també és el missatge que es transmet des de les oficines comarcals”. Segons Unió de Pagesos, seran bel·ligerants perquè l’administració compleixi amb un aspecte que és clau pel sector. “Vam acceptar una retallada dels fons a canvi de prioritzar allà on es posaven els diners i això és prioritari”, ha recalcat.

El ball acaba de començar.

Anuncis

One thought on “84 joves pendents d’un ajut per convertir-se en agricultors i ramaders

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s