Cooperem poc però bé

Les cooperatives agràries de les comarques de Girona van facturar un 9% més l’últim any del que se’n coneixen dades. Segons l’anuari 2015 (els números són tancats a 31 de desembre de 2013), les 17 cooperatives agràries o ramaderes de la demarcació van fregar els 105 milions d’euros de facturació i van encadenar el tercer any consecutiu millorant resultats.

mapa
Font: Cooperatives Agràries de Catalunya

La meitat d’aquests diners, 53 milions, els van facturar les 3 cooperatives amb seu al Gironès (sector lleter) i les 3 coperatives de la Garrotxa van supererar els 25 milions. A l’Alt Empordà, amb 6 cooperatives (vi i cava, bàsicament), la facturació va fregar els 14 milions d’euros. L’única cooperativa del Baix Empordà, dedicada a l’arròs, va superar els 200.000 euros.

D’una facturació mitjana per cooperativa que superava de poc els 4’5 milions d’euros el 2012 s’ha passat als 6’1 d’aquest últim balanç. És un increment que frega el 33%. No tinc les dades dels llocs de treball generats a les comarques de Girona però, a tot Catalunya, la contractació ha pujat un 4’3%.

Font: Cooperatives Agràries de Catalunya
Font: Cooperatives Agràries de Catalunya

El president de les cooperatives agràries de Catalunya, Ramon Sarroca, diu que la seva principal fortalesa és que “han sabut crear empresa” sense perdre els valors del cooperativisme i que es tracta d’organitzacions “punteres” que comencen a cooperar entre elles. Això, opina, ha de fer que puguin “obrir-se encara més a l’exterior, tant a Europa com més enllà”.

Una altra característica del sector cooperativista gironí (en matèria agroramadera) és que és escàs. 17 cooperatives són menys que les que hi ha només a la comarca de les Garrigues. A Lleida, el sector aglutina 67 coopertives i factura més de 870 milions; a Tarragona, amb el mateix nombre de cooperatives la facturació supera els 200 milions i si hi sumem les 43 cooperatives de Terres de l’Ebre (aquí van per separat) es superen els 360 milions d’euros. Les 27 cooperatives de Barcelona facturen 270 milions.

Per què som tan poc cooperatius? Qui ho sap.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s