La cabana de vaca de l’Albera s’estabilitza

Ara que portem 24 hores criminalitzant la carn de vedella -desproporcionadament, al meu entendre- us vull parlar d’una de les vaques més singulars de Catalunya; la vaca de l’Albera. És una raça autòctona de Catalunya i la seva cabana a l’Alt Empordà s’ha estabilitzat a l’entorn dels 700 exemplars els últims 5 anys encara que només la meitat són exemplars purs.

www.vacadelalbera.com
N’hi ha de diversos colors, de Fagines i Negres. http://www.vacadelalbera.com

És un animal que no destaca per les seves carns (és poc comercial) sinó pel seu valor genètic. És resistent al fred i és un exel·lent desbrossador. També és un animal altament independent; es mou per grans extensions de terreny en semillibertat.

Malgrat tot, a vegades és notícia perquè, quan s’escapa no deixa ningú indiferent. L’estat francès en va sacrificar unes quantes –com explicava El Punt fa uns dies- després d’un accident de trànsit amb vaca implicada.

Aquí els incidents també hi són però no han estat de tanta envergadura. Malgrat tot, la Generalitat ha ordenat abatre 5 vedells i 3 vaques els últims tres anys. Es tractava d’animals que s’havien escapat, ocasionaven desperfectes en l’agricultura i els seus propietaris van ser incapaços de tornar-los a dins del tancat en el termini de dos dies.

El director d’agricultura a Girona, Vicenç Estañol, diu que és un grau de confilictivitat baix tenint en compte que ja hi ha 700 exemplars d’aquesta vaca.

Segons Estanyol, la cabana gironina es reparteix en només tres explotacions; les dues més grans superen els 250 exemplars i n’hi ha una que frega els 50. També hi ha un centenar llarg d’elements que són transhumants.

La vaca de l’Albera està declarada com a raça autòctona de Catalunya i se li fa un seguiment des del 2001.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s