‘Despintaran’ 80 hectàrees de sòl urbanitzable

Fa uns mesos, el Director General d’Urbanisme anunciava una important feina de revisió de tots els planejaments urbanístics de Catalunya (els POUMS) per intentar descarregar-los d’aquelles reserves de sòl edificable (tan residencial com industrial) que es van pintar als mapes amb el fervor del boom de la construcció i que, passat el temps, no han passat del paper al 3D però que continuen sent una amenaça latent. Només a les comarques de Girona, deia Agustí Serra, es podria arribar a construir un 75% més del que hi ha ara.

FG005166
La Pera. Enciclopèdia Catalana.

Doncs bé, del traç gruixut s’està passant al fi i el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila –de visita pastoral per la demarcació- va anunciar que, a curt termini, es desclassificarien 80 hectàrees a Terrades, La Pera i Riudellots.

A Terrades (Alt Empordà), es ‘despintaran’ com a urbanitzables 35 hectàrees en les que un promotor tenia la intenció de construir un complex residencial que multiplicaria per 2 la població d’aquest municipi amb poc més de 200 habitants. Ara ho veiem una bajanada però fa 15 anys no.

A La Pera (Baix Empordà) són 10 hectàrees al nucli de Pedrinyà en uns terrenys que l’Ajuntament va comprar al propietari per evitar que s’hi fes una urbanització amb gairebé un centenar de cases que despertava forta oposició al poble. El cas va acabar a judici i a l’Ajuntament li ha sortit a pagar. Aquí la població de la Pera hauria pogut augmentar en un 50%.

El tercer cas, el de Riudellots (la Selva), són 26 hectàrees en les que s’hi podien fer cases i comerços. I l’administració catalana diu que en vindran més. De feina no n’hi falta.

pletera_runes_3
Una màquina treballant. Foto: Ajuntament de Torroella de Montgrí-l’Estartit

Això Vila ho va anunciar en un dels punts que més bé encarna el que és un cadàver urbanístic, a la Pletera de l’Estartit. Allà hi ha en marxa un projecte valorat en 2’5 milions d’euros i finançat en un 75% per la UE per fer desaparèixer els carrers de cinc illes de cases a primera línia de mar que no es van arribar a construir mai però que suposen un lleig cadàver urbanístic en una zona que ara fa 5 anys que és Parc Natural.

L’espai quedarà tal com era a principis dels anys 80; uns aiguamolls a tocar a la desembocadura del Ter. Està previst que les màquines hagin acabat la feina el 2018.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s