L’Ajuntament de Girona ha demanat als habitants de les barraques (en alguns casos, eren barraques a l’inici, ara ja no ho són) de la zona de les Pedreres –a l’est de la ciutat- que entreguin urgentment l’inventari de cavalls i ases que hi viuen en millors o pitjors condicions.
La intenció del consistori és que els animals siguin els primers en ser traslladats d’aquest espai que es vol convertir en parc urbà. Després, per poder eliminar la trentena de barraques il·legals que s’hi van construir amb impunitat durant anys, els que s’haurien de moure a una altra zona són els habitants.

La regidora d’urbanisme, Marta Madrenas, diu que volen moure aquests animals a una zona comuna “convinguda” perquè ara mateix estan “al costat dels habitatges”; una situació que “ni medioambientalment parlant és correcte ni en cap aspecte”.
Però per fer aquest moviment necessiten saber de què estem parlant. “No és el mateix si parlem de 10 animals que si parlem de 25”, adverteix Madrenas, que s’esforça en demostrar que el que volen fer a Les Pedreres no té res a veure amb un pla urbanístic habitual.
“És un pla a mig i llarg termini”, explica Madrenas, tot i que no s’atreveix a quantificar de quants anys estem parlant. És una operació urbanística en la que també hi participen les àrees de Serveis a les Persones i Sostenibilitat i que requerirà d’una inversió “important”.
La casuística és molt variada. En algunes d’aquestes construccions s’hi viu tot l’any, en d’altres només els caps de setmana. Hi ha terrenys afectats pel pla que són municipals i altres privats.
Madrenas diu que avancen amb peus de plom i a poc a poc perquè “tothom s’ha de sentir còmode amb les decisions que es prenguin i la vessant social és prioritària”. Però l’objectiu final és que, d’aquí a un temps, l’espai sigui un nou pulmó verd per la ciutat i un atractiu, recuperant les antigues pedreres per fer-les visitables i ordenar els camins.