La lluita contra el cargol poma al Baix Empordà ha costat 55.000 €

La lluita contra el cargol poma al Baix Empordà, de moment, ha costat 55.000 € i la Generalitat demanarà a Europa que li pagui la meitat de la factura. Aquest matí s’ha fet una crema controlada del camp afectat per assegurar que el cargol no torni a sortir. La vigilància continuarà encara un altre any.

CVI1xiIWcAAGxtI
Un moment de la crema controlada d’aquest matí. Generalitat de Catalunya

Quan el mes d’agost van aparèixer 4 cargols poma i 27 postes d’ous en un camp de Palau-Sator es va posar en marxa immediatament un pla de xoc que ha inclòs l’aïllament i assecament del camp, el tractaments amb saponines aplicats amb helicòpter i prospeccions dos cops per setmana, molt més del que diu la Unió Europea, que recomana un parell de prospeccions a l’any.

El cap del servei de Sanitat Vegetal, Jordi Giné, diu que volien curar-se en salut però, evidentment, això té un cost que xifra en 55.000 euros. La Generalitat ha demanat una ajuda perquè la Unió Europea n’assumeixi la meitat.

La vigilància als canals de desguàs de l’aigua (1’5 kms) encara es manté al nivell màxim  (aquí encara hi ha humitat) i el control intens dels altres camps es reprendrà a partir del març i l’abril perquè, fins que no passin dos anys, no es podrà baixar la guàrdia. També es segueix netejant sistemàticament la maquinària abans de passar d’un camp a un altre.

Ara també s’ha fet una crema controlada de rostolls al camp afectat. Amb la calor que es genera, diu Giné, s’acaba amb els exemplars de cargol poma que es puguin haver enterrat. De tota manera, des del brot inicial, adverteix Giné, no s’ha trobat cap més animal ni cap més posta.

El cap de servei de Sanitat Vegetal diu que per contenir aquesta espècie invasora ha estat clau la ràpida actuació i tota l’experiència acumulada en cinc anys de lluita contra la plaga al Delta de l’Ebre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s