Curar-se al bosc

Caldes de Malavella tindrà el primer bosc d’alt valor natural passejable amb finalitats terapèutiques de Catalunya i l’ICS i l’IAS faran un estudi per quantificar-ne els beneficis. S’hi podrà anar a fer salut d’aquí a aproximadament tres mesos i l’objectiu de l’entitat que ho promou, Acció Natura, és que la xarxa s’estengui a tot Catalunya. Els beneficis són pel passejant però també n’hi haurà pel propietari del bosc i per al sector turístic.

Ja sé que molts, quan heu llegit la primera frase heu pensat alguna cosa així com… “quina collonada! Per anar a bosc a passejar, buscar bolets o espàrrecs i fer funcionar el cos no cal tanta lletra!” Com que la finalitat no és convèncer-us, podeu anar a fer una altra cosa. Els altres, podeu seguir.

que-boscos-mes-Catalunya-Esser_ARAIMA20150223_0056_1
Acció Natura

Certament, anar a qualsevol bosc és una activitat cardiosaludable (l’adjectiu li hem posat ara) però la filosofia del projecte Sèlvans fila una mica més prim. Sense negar les bondats del bosc típic, aquí el que es busca són boscos madurs que no estiguin embardissats perquè passejar no sigui una feina feixuga i amb arbres centenaris de gran bellesa que, al contemplar-los, ens aportin sensació de benestar.

En definitiva, seria com anar a fer banys de salut però en terra ferma. Jaume Hidalgo, coordinador del projecte Sèlvans, explica en una entrevista a SER Catalunya que boscos d’aquestes característiques estan a l’ordre del dia en països com per exemple el Japó, on fa molt de temps que es considera que les plantes i els arbres desprenen unes essències volàtils que reforcen el nostre sistema inmunològic. No us estranyeu si veieu algú que s’abraça a un arbre.

Aquí també s’ha començat a investigar la relació entre aquest contacte amb la naturalesa i la salut. Un estudi fet a Olot va determinar que les dones amb fibromiàlgia reumàtica milloraven amb el contacte amb la natura.

Ara, el neuròleg de l’Hospital Josep Trueta i el Santa Caterina, Secundino López Pousa farà un seguiment de les persones que vagin a aquest bosc de Caldes de Malavella per intentar posar números als beneficis per la salut. A mesura que hi vagi havent més boscos, la mostra s’anirà ampliant.

L’entitat Acció Natura ha catalogat més de 27.000 hectàrees a tot Catalunya (unes 7.000 a Girona) amb boscos d’alt valor (ells ho defineixen com el casc antic dels nostres boscos, una superfície que representa entre el 3 i el 5% de la massa boscosa catalana) que tenen potencialitats terapèutiques i està començant a adaptar els primers itineraris perquè siguin visitables.

El primer en obrir-se al públic serà el de Caldes i tot seguit se n’obrirà un altre a Palau- Sacosta (Girona). Evidentment que tothom que vulgui podrà anar a passejar-hi de franc -diu Hidalgo- però també s’oferiran sortides amb guia (ja se n’estan formant); persones que ensenyaran tècniques de respiració i de ‘connexió’ amb la natura. Hidalgo diu que cal fer aquesta activitat a consciència perquè sigui efectiva. És a dir, el mòbil, a casa.

La creació d’aquesta xarxa de boscos saludables implica preservar-los i fer accions per mantenir-los en l’estat actual. I també és fonamental, diuen, que siguin motor econòmic. És a dir, que no només se’n beneficiïn les persones que hi vagin a passejar. El propietari que cedeix el bosc rep una compensació econòmica per no talar arbres durant un període que pot anar dels 10 als 50 anys (hi ha moltes maneres de col·laborar). Una altre sector que es pot veure beneficiat és el turístic. Els restuarants, hotels i balnearis d’aquestes zones disposaran d’una oferta més en la seva carta de serveis.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s