La vacuna de la llengua blava fa més por que una pedregada

Tenim bona part dels pastors i ramaders de les comarques de Girona en peu de guerra. La Generalitat vol obligar-los a vacunar totes les ovelles, cabres i vaques amb un fàrmac que, diuen ells, ha mort més animals que la pròpia malaltia que vol combatre; el virus de la llengua blava. Se n’han detectat focus a França i el sud d’Espanya (les zones més pròximes) però Catalunya està neta des del 2009.

Diuen que ningú els ofereix garanties de què la vacuna no torni a provocar una nova mortaldat com la que es va donar el 2008. Molts animals, bàsicament ovelles, van caure en rodó després de ser punxades (només a Girona, com a mínim se’n van documentar 1.500) fins al punt que algunes explotacions van estar a punt d’anar-se’n a l’altre barri. Altres ovelles van quedar estèrils, sense llet o van parir animals morts.ad_control-measures_bt_restrictedzones-map

Que això fos conseqüència de la vacuna no va ser mai demostrat però l’admninistració va admetre que, com a mínim, la manera com es va administrar era millorable. Sigui com sigui, els pastors no es refien d’un antídot que ningú els garanteix que sigui millor que aquell, diu Marc Muntanya, de la Xarxa de Pastors de Catalunya.

Segons Muntanya, l’administració, lluny d’esvair dubtes, és incapaç de respondre aspectes fonamentals com “per què els ramaders del sud de França i el País Basc (igual d’exposats o més a la malaltia) decideixen voluntàriament si volen vacunar o no i la vacuna és gratuïta i aquí no?”. Muntanya explica que el fàrmac és molt agressiu i que ara és un pèssim moment per administrar-la perquè la sequera i l’hivern les té atropellades. També diu que la Generalitat està sent molt poc sensible, convocant reunions a hores difícils per algú que és pastor (a mitja tarda) o plantejant criteris que, segons els ramaders, difícilment poden aturar una malaltia que es transmet per picada de mosquit.

Muntanya diu que això els porta a pensar “que algú es vol omplir les butxaques”. Admet que a dins del sector hi ha defensors de no vacunar, altres que dubten i amb més garanties s’hi posarien bé i altres que no obriran boca i que faran el que els diguin.

També es queixa de falta d’informació clara Martí Vila Fajula, president de l’Associació de Pastors del Ripollès. En una carta a la nova consellera del ram, Meritxell Serret, li pregunta si la Generalitat va estudiar les queixes dels ramaders de l’any 2008 i, si és així, per què les conclusions no s’han fet públiques mai.

Unió de Pagesos també s’ha pronunciat i ha reclamat a l’administració que si s’ha d’acabar vacunant, que n’assumeixi el cost i que hi hagi indemnitzacions pels animals que morin i pels que pateixin els efectes secundaris. També demanen poder ajornar la vacunació al maig o el juny per casar-la amb el calendari de vacunacions habitual (i haver de remenar menys el bestiar) i perquè els animals s’hauran recuperat millor dels rigors de l’hivern.

La Generalitat ha confirmat que ha decidit que s’han de vacunar 495.150 vaques i 330.640 ovelles de 27 de les 42 comarques catalanes, incloses totes les de Girona i que tot això s’ha de fer abans del 30 d’abril.

 

Anuncis

One thought on “La vacuna de la llengua blava fa més por que una pedregada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s