Primera víctima de l’absència de quotes lleteres

La desaparició de les quotes lleteres s’ha cobrat la primera víctima a les comarques de Girona; la primera granja que tanca perquè ja no pot seguir venent la llet per sota de cost. I diu el sindicat JARC que n’aniran caient moltes més perquè el codi de bones pràctiques i els contractes amb les envasadores són paper mullat.

jarc i productorL’explotació que ha tancat és la d’un jove productor de Llagostera que havia recollit el testimoni del pare i de l’avi. Plega perquè fer un litre de llet (les vaques tenen la mala costum de menjar, entre d’altres coses) costa aproximadament uns 30 cèntims i ara mateix el mercat permet comprar llet a aquest preu o una mica per sobre, a 27 cèntims o a 12 si, com els està començant a passar a molts productors i agrupacions de productors, l’empresa que fins ara els recollia la llet ha decidit comprar-ne menys, a un preu inferior o, simplement, deixar de fer-ho.

En aquest últim cas, alguns ramaders recorren a revenedors, que compren a preu rebentat (12 cts, 15 cts…) i que “que acaben introduint aquesta llet al mercat”, diu Jaume Olivé, secretari del SAT Ramaders del Gironès, “per una altra via”. És el peix que es mossega la cua, explica, perquè les distribuïdores saben que, en cas de necessitat, sempre trobaran un subministrador i aquesta llet a preu rebentat impedeix que entri al mercat la que s’hauria de pagar a un preu normal.

Olivé és clar: “les quotes lleteres servien perquè no ens féssim mal entre nosaltres però ara estem en mans de les empreses”. I hi ha poc a fer, diu, perquè “el mercat està en mans de 4 o 5 empreses”.

A la seva SAT, sense anar més lluny, el mes de maig Peñasanta els van dir que deixarien de recollir-los la llet, després els van fer “un contracte per sis mesos” i ara ja només els recullen 40.000 litres (a 31 cts) dels 300.000 que col·locaven quan hi havia quotes.

Ara mateix, diu Olivé, estan intentant trobar un comprador alternatiu però diu el secretari Ramaders del Gironès que és molt difícil. També diu que hi ha ramaders de Torroella de Montgrí que estan en la mateixa situació que ells.

No ho he especificat però estem parlant tota l’estona d’arribar al preu de cost. Guanyar-hi ja és una altra cosa. Segons Unió de Pagesos, per exemple, les explotacions no poden tenir futur si el litre no es paga a un mínim de 36 cèntims.

El president de JARC a les comarques de Girona, Joaquim Sunyer, diu que entre 2012 i 2014 van tancar 17 explotacions a Girona però creu que aquesta cadència, en aquest escenari, s’accelerarà. El sindicat diu que els contractes entre productors i compradors (els que regulen el mercat ara) són paper mullat perquè la indústria els està començant a trencar-los sense conseqüències i reclama a la Generalitat que faci complir, com a mínim, la norma que depèn d’ella, la que prohibeix vendre a pèrdues.

Anuncis

One thought on “Primera víctima de l’absència de quotes lleteres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s