L’exportació gironina segueix batent rècords

El mantra de què les exportacions estiren del carro s’ha d’anar alimentant i avui li han donat teca. L’Estat ha fet públiques les dades finals del 2015 i resulta que les comarques de Girona van tornar a batre el seu rècord de vendes a l’exterior.

Diuen les xifres oficials que el 2015 es va exportar per valor de 4.681 milions d’€, un 6’5% més que el 2014. En proporció, les importacions van créixer més, un 8’5%, però per cada euro gastat en compres a fora n’han entrat 2 en vendes. Aquesta és la proporció. La balança comercial (exportacions – importacions) va ser un 4’7% més positiva que el 2014.

Us imagineu què podria passar amb un tercer fil entre Figueres i Portbou, amb un Logis Empordà connectat i sense el coll d’ampolla del túnel del Pertús?

Caldes_de_Montbui_carn_IMG
Imatge: IRTA

Els números revelen que el 40’2% del que vam exportar van ser ‘Aliments, begudes i tabac’, un epígraf calaix de sastre en el que el pes de la indústria agroalimentària i, sobretot, la càrnia, és absolut.

El secretari general de la Federació d’Indústries de la carn (FECIC), Josep Collado, diu que “2015 ha estat bo en producció, amb un 4% més de sacrifici” i que l’exportació encara ha anat millor, amb un creixement del 10%. Segons Collado, Girona representa el 20% de les exportacions de porcí de tot Catalunya.

El mercat principal de les indústries de la carn continua sent Europa però el que més creix és el sudestasiàtic i hi ha mercats emergents en els que és difícil penetrar, com l’americà, però pels que s’està apostant amb força. Ahir, sense anar més lluny, coneixíem que Espuña ha comprat una empresa nordamericana i que amb aquest moviment pensa obtenir de l’exterior el 60% del que facturi en un termini de 3 anys. També s’està començant a explorar el mercat africà.

Després del sector agroalimentari, el que més va tirar va ser el de maquinària, que va créixer un 12’3%. Malgrat tot, en termes absoluts, el valor del que ha exportat el sector agroalimentari dobla el dels béns d’equipament. El tercer sector que més ven a fora és el químic.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s