La processionària se surt de mare

El Consorci Forestal de Catalunya considera que la processionària del pi està fora de control i demana a la Generalitat que augmenti els recursos per combatre-la per evitar qiue l’any vinent encara no sigui més virulenta.

Nido_de_procesionaria_del_pino_Thaumetopoea_pityocampa_Ágreda_España_2012-08-28_DD_01
Imatge: Veterinari.es

Encara no hi ha un recompte oficial d’hectàrees afectades però el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, diu que és evident que la plaga s’ha sortit de mare a gairebé tot arreu degut a aquesta tardor-hivern inusualment calorosa i, al seu entendre, a una disminució dels recursos que es dediquen a prevenir i contenir una plaga que deixa pelats els pins i que amenaça la seva supervivència.

Diu Rovira que “el que ha passat aquest any no és una sorpresa, és una tendència, la presència d’aquesta eruga ja va ser superior l’any passat”. Segons el secretari general del CFC, cal una reunió urgent amb l’administració “per veure com incrementem els recursos de cara a la pròxima temporada, quines actuacions preventives podem fer amb feromones o amb ocells insectivors i veure com evoluciona en el temps”.

Segons la Generalitat, hi ha molts tipus de tractaments contra la processionària. Es poden fer tractaments amb feromones entre els mesos de juny i setembre per captar papallones mascle, es poden posar nius perquè ocells insectívors com la mallarenga elimini l’excés d’erugues, es poden destruir les bosses que formen o es poden utilitzar tractaments químics (octubre-novembre) ja sigui amb polvoritzadors o amb avionetes o helicòpters.

Tota actuació, però, adverteix Rovira, és delicada i restringida “perquè no afecti la resta d’espècies que hi ha a bosc”.

En les condicions actuals, la processionària del pi pot ocasionar greus problemes als arbres com el pi pinyer perquè els desvesteix, els debilita i això, a part d’aturar-ne el creixement, l’exposa a noves plagues.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s