Es venen més tractors

La venda de tractors nous va pujar un 15% l’any passat a les comarques de Girona i, en els últims quatre anys, l’augment és del 35%. Són dades del registre oficial de maquinària (ROMA) que, malgrat tot, constaten que la majoria de pagesos segueix comprant tractors de segona mà. Tot s’explica per la crisi del sector agrari.

Tractor-John-Deere-6930-Nou-de-vanzare-tractoare-John-Deere-Noi-import-2009-155Cp-500h-73
El primer tractor amb direcció assistida que vaig menar (era petit… jo, el delicte ha preescrit) era un John Deere. La sensació encara la recordo, acostumat com estava a la duresa dels Ebro. (Apunt nostàlgic que res té a veure amb el tema) Imatge: Utilben.ro

El 2015 es van inscriure 155 tractors nous. Són 20 més que l’any anterior i 40 més que el 2012. El nombre de tractors de segona mà que van canviar de mans va anar a la baixa però, tot i així, se’n van vendre 358. És a dir; de cada 5 tractors que es venen a les comarques de Girona, un és nou i 4 de segona mà.

Vol dir això que la crisi ha passat, el problema de la llet són ganes de queixar-se o l’accés a la terra s’ha aplanat? Recorrem a l’expert perquè, com us podeu imaginar, res d’això.

El responsable de maquinària del sindicat Unió de Pagesos, Rafel Verdiell, diu que la crisi ho explica tot. “La majoria d’explotacions han perdut rendibilitat”, diu, i el pagès es decanta per un tractor més barat. A més, les ajudes per comprar tractors nous “s’han restringit “exclusivament als joves que s’incorporen al món laboral”.

Això explica aquesta proliferació del tractor vell però, ¿per què augmenta la venda de tractors nous si estem en crisi? L’explicació és que l’abandonament del camp (sobretot de gent que es jubila sense relleu) fa que les explotacions es facin més grans i que alguns pagesos (pel que es veu, cada cop més) “pensin que és millor pagar les quotes d’un tractor nou que gastar-s’ho en mecànic”. També depèn del recorregut diari que s’ha de fer de casa al camp.

A més, segons Verdiell, hi comença a haver tractors que han quedat superats per les novetats mecàniques i tecnològiques. Malgrat tot, encertar la decisió no és menor perquè els preus d’aquestes màquines es mouen entre els 60.000 i els 90.000 €.

La comarca on es van vendre més tractors l’any passat va ser el Gironès, una quarantena, seguit de l’Alt Empordà i el Baix Empordà amb 30 unitats cadascun i, en menor mesura, la Selva, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. La majoria de màquines que es venen són John Deere o New Holland.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s