S’ha frenat l’abandonament del camp?

Una flor fa estiu? A Unió de Pagesos volen pensar que sí. El sindicat creu que s’ha aconseguit frenar l’abandonament del camp i, certament, hi ha algunes dades -molt modestes- que indiquen que hi ha hagut un canvi de tendència. Per primera vegada en molt de temps el nombre d’afiliats a la Seguretat Social pràcticament no s’ha mogut i, en canvi, ha augmentat la incorporació de joves.

de91610049f2ba9d681dea6e26194a30_XL
Imatge: Unió de Pagesos

Posem-hi números. Si casem els de la Seguretat Social (nombre d’afiliats al règim agrari) i els de la Generalitat (ajudes a joves pagesos que comencen activitat) ens surt que entre 2007 i 2013, per cada jove que va decidir liar-se la manta al cap, hi va haver 90 pagesos i ramaders que van baixar del tren.

El nombre d’afiliats perduts en aquest períde van ser 2.724 (de 5.875 es va passar a 3.151) i, en canvi, només es van concedir 213 ajuts a joves pagesos per fer el primer pas. Això ens dóna una mitjana d’uns 30 a l’any. Hi va haver pagesos que es van incorporar sense aquestes ajudes? Segurament que sí, però, en línies generals, els números no poden ser gaire diferents.

De 2014 a 2015, en canvi, el nombre de cotitzats no s’ha mogut (n’hi havia 3024 el 2014 i el 2015 eren 3012) i d’aquesta mitjana de 30 joves a l’any que entraven al sistema s’ha passat a 40. És una xifra ponderada. Del 2014 no en tenim dades perquè els ajuts no es van convocar i molts joves van frenar el seu ingrés al sector (la quanitat que es dóna és una bona empenta) i el 2015 se n’han concedit 79 a la demarcació de Girona.

El coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques de Girona, Xavier Frigola, diu que s’ha parat el cop però el sector encara està a la UCI perquè aquest repunt d’incorporacions no ha permès compensar tot el que s’ha perdut pel camí. Hem de tenir en compte, per exemple, que el 2005, hi havia gairebé 7.000 cotitzants, molts dels quals van deixar tractors, arades i animals pel caler del totxo.

Frigola diu que a part de més joves al camp, també calen noves formes, sobretot, de comercialitzar el producte per no dependre d’uns intermediaris i grans distribuïdores, que tenen l’embut d’entrada al mercat ben agafat.

En una entrevista a Ràdio Girona, Frigola ha recordat que ara fa menys d’una setmana van denunciar que al Carrefour de Figueres venia poma de Girona que realment no ho era i, a més, per sota de preu de cost. I abans hi va haver altres denúncies. Demana a la Generalitat que ho persegueixi perquè els pagesos, diu, no poden “fer de policies”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s