El 10% de les Gavarres ja es gestiona amb permís del propietari

El Consorci de les Gavarres ja gestiona un 10% del massís amb acords de custòdia. Són cessions temporals de finques per part de particulars per poder-hi fer prevenció d’incendis, producció de fusta certificada o restauració de patrimoni cultural.

Diu el gerent del Consorci, Oriol Armet, que és l’únic model possible. Per què? Els números canten. El  massís de les Gavarres té 30.000 hectàrees, de les quals, el 98% són privades i la meitat no es gestionen ni es gestionaran durant 40 o 50 anys. Això fa que invertir diners en neteja sigui considerat només com una despesa.

2014-05-27-gavarres1
Imatge: Cassa.cat

Des de fa més d’una dècada, l’objectiu del Consorci -que aglutina 23 administracions- és convertir l’1% del massís en punts francs on els bombers puguin aturar un gran incendi i l’única manera de garantir que es facin les actuacions necessàries és mitjançant acords entre l’administració i aquests particulars.

Ara mateix, el Consorci de les Gavarres ja té acords per intervenir en 3.000 hectàrees. Oriol Armet diu que sense aquests pactes l’administració no podria actuar i el particular tampoc podria assumir “la neteja de sotabosc, la retirada d’arbrat caigut o la poda en alçada”; actuacions imprescindibles en matèria de prevenció.

Segons Armet, a vegades, “per actuar en un espai de 50 hectàrees hem de fer 10 o 15 acords amb diferents propietaris”. I és que aquesta és una altra característica del massís, les micropropietats estan a l’ordre del dia.

Hi ha molts tipus d’acords. En aquests moments el Consorci té pactes a 10 anys en un total de 150 hectàrees per fer-hi prevenció d’incendis, en 2.000 hectàrees de 9 propietaris diferents s’hi produeix fusta certificada (FSC) i en 77 hectàrees més s’hi està eliminant flora exòtica. Algunes d’aquestes feines les fan entitats del tercer sector o col·lectius de persones amb risc d’exclusió social.

Però també es gestionen mitjançant acords similars dues masies (Can Vilallonga, cedida per l’Incasol durant 20 anys i Can Puig de Fitor, de la Fundació Catalunya La Pedrera) i s’està restaurant una esglèsia.

Armet diu que aquest model és l’adequat per un espai tan habitat com les Gavarres però que caldrien més recursos per poder anar més enllà. I també s’hauria d’aconseguir -afegeix- la implicació de tothom, no només els propietaris, les administracions o les ADF en les feines de prevenció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s