Ratpenats per mantenir a ratlla el mosquit tigre o la processionària del pi

Els ratpenats tenen mala premsa i provoquen repugnància a molta gent. Però la realitat és que a l’hora de combatre plagues com el mosquit tigre o la processionària del pi són uns aliats de primera de l’ésser humà. Tant és així que Girona té entre mans un pla per fer-ne augmentar la població (una de les moltes espècies que hi ha!) a la ciutat.

rat-penat
Imatge: bibliotecamontfollet.blogspot.com

No és que hagi desaparegut completament, diu el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, però en queden escassos reductes i les possibilitats que té de fer niu, amb l’urbanisme actual, són escasses. Que torni a volar per Girona té doble objectiu: augmentar la biodiversitat i disminuir la factura contra les plagues urbanes amb depredadors naturals.

Perquè us en feu una idea, aquesta tardor, l’Ajuntament ha hagut de retirar manualment gairebé 2.500 bosses de processionària del pi, una plaga que causa estralls als arbres i que també provoca urticària als humans. La majoria estaven al Parc del Migdia.

Aquesta actuació és un últim recurs quan els tractaments preventius amb productes químics o feromones han fracassat, com ha estat el cas. Amb una colònia de depredadors ben establerta, l’impacte hauria estat un altre. I és aquí on entra el ratpenat o la mallerenga, insecticides naturals de primer ordre.

Sastre diu que, en el cas del ratpenat (ja entendreu que em centri més en l’únic mamífer volador que hi ha; desperta un interès mediàtic molt superior al de l’apreciada mallerenga), el que hauria d’ajudar a estendre la seva presència és la possibilitat de fer niu.
Necessiten zones fosques i tranquiles, espais en regressió en les ciutats modernes.

Els tipus de nius que es faran servir (en alguns casos poden ser casetes de fusta penjades a l’arbre) i els llocs on es posaran és el que s’està estudiant en aquests moments.

Anuncis

One thought on “Ratpenats per mantenir a ratlla el mosquit tigre o la processionària del pi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s