Girona dobla en set anys el nombre de productors ecològics

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològic (CCPAE) ha fet públiques les dades del 2015 i es constaten dues coses a les comarques de Girona: en 7 anys s’han doblat el nombre de productors, indústries o negocis relacionats amb l’agricultura i la ramaderia ecològica però Girona continua –quantitativament parlant- a la cua de Catalunya en aquest camp.

L’agroindústria és un dels sectors que més puja però el nostre punt fort continua sent la ramaderia ecològica, en especial, la vedella ecològica. També ha pujat molt el nombre d’hectàrees de conreus ecològics. La majoria estan destinades a pastures.

dsc01987
vedellaecologica.cat

Baixem al detall. Ara mateix hi ha 362 operadors (productors, elaboradors, distribuïdors, etc) registrats. Són 27 més que el 2014 (+8%) i més del doble dels que hi havia el 2009 (eren 175). D’aquests operadors, 292 són productors (22 més que l’any passat i un 117% més que el 2009), 109 són elaboradors (10 més que el 2014 i un 87% més que el 2009) i 34 comercialitzadors (4 més que el 2014 i 18 més que el 2009). Si feu la suma no dóna però és que n’hi ha que són productors i elaboradors, altres que també comercialitzen…

La ramaderia ecològica, com us deia, és un dels punts forts. Hi ha 252 explotacions registrades, 3 més que l’any passat. Més de la meitat (128) són de vedella ecològica (+1 respecte 2014) i n’hi ha 6 que fan llet ecològica (+1). El segon sector és el del xai ecològic. Hi ha 36 explotacions ara mateix, dues més que l’any 2014. El poltre ecològic ha passat de 28 productors a 27 i el sector del cabrit ecològic té 2 productors més que el 2014. Ara són 21. El que ha baixat molt és el nombre de productors d’ous ecològics. Segons l’estadística, el 2014 eren 16 explotacions -el nombre més alt de tot Catalunya- i ara són 11.

L’indústria agroalimentària també ha experimentat una forta pujada. Ara hi ha 159 operadors, 23 més que l’any 2014. Els comercialitzadors (24) són majoria, seguit dels manufacturadors d’horta ecològica (17, 8 més que el 2014). També hi ha 13 escorxadors i 10 productors i elaboradors de vi.

L’agricultura ecològica està completament focalitzada en els prats i pastures. De les 28.923 hectàrees registrades (un 27% més que el 2014!), n’hi ha 24.466 que són pastures o prats. El cereal ecològic, amb 888 hectàrees, és el segon conreu en extensió, seguit de la vinya, amb 197 hectàrees. Tots els sectors pugen.

Ara només faltaria que la Generalitat donés la xifra de negoci per províncies.

Deia la consellera d’agricultura, Meritxell Serret, que és important que el sector vagi guanyant musculatura perquè el consumidor, tot i la crisi, cada cop demanda més aquest tipus de producte. Segons una enquesta feta pel CCPAE, un de cada dos catalans ha consumit producte ecològic i un de cada 3 ho fa un mínim d’un cop al més. Malgrat tot, hi ha camp per córrer.

Anuncis

Una resposta a “Girona dobla en set anys el nombre de productors ecològics

  1. Retroenllaç: La vedella ecològica guanya pes específic | A cop de post | una visió de Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s